News

Komentari 7

Dodikova većina u parlamentu podržala protuustavne zakone

Dodikova većina u parlamentu podržala protuustavne zakone

Parlament Republike Srpske u četvrtak je podržao dva zakona koji ugrožavaju ustavnopravni poredak BiH i predstavljaju izravni izazov autoritetu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR)

Glasovima zastupnika iz vladajuće većine, okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, unatoč bojkotu oporbenih stranaka, prihvaćen je prijedlog zakona o nepokretnoj imovini te podržan nacrt zakona o uspostavi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) RS.

Prvim je zakonom Narodna skupština RS praktično stavila izvan snage odluku bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna iz 2005. o zabrani raspolaganja državom imovinom sve dok se u parlamentu BiH ne donese zakon koji će urediti to pitanje.

Ashdownova je odluka bila temeljena na činjenici da je BiH kao pravni nasljednik nekadašnje Socijalističke Republike BiH ujedno sukcesor sve tadašnje društvene imovine.

Vlasti RS na Dodikov su izravni poticaj odlučile srušiti odluku visokog predstavnika i jednostrano preuzeti nepokretnu imovinu na teritoriju tog entiteta čiji je titular BiH kao država.

Nacrt zakona o VSTV-u RS predviđa pak preuzimanje ovlasti koje od 2004. ima VSTV BiH kao tijelo koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje u cijeloj državi.

Taj bi nacrt sada trebao ići u javnu raspravu i onda u formi prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu.

Iz OHR-a, Delegacije EU u BiH i veleposlanstva SAD ranije su upozorili kako parlament RS potporom ovim zakonima dovodi u pitanje vladavinu prava i same temelje Daytonskog sporazuma.

Stajalište je EU kako posebice zakonom o entitetskom VSTV-u RS zapravo blokira put BiH ka članstvu u Uniji.

Predlaganje spornih zakona oštro su kritizirali i zastupnici oporbe.

"Cijela ova točka dnevnog reda je prijevara. Čiju podršku imamo? Tko u svijetu podržava da Republika Srpska ima VSTV", postavio je pitanje tijekom parlamentarne rasprave zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH.

Sam Dodik je na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu tvrdio kako je sve što vlast koju on kontrolira radi sukladno ustavu BiH i Daytonskom sporazumu, a zapadne zemlje koje ga kritiziraju optužio je da rade na uspostavi BiH kao "unitarne muslimanske države".

Visoki predstavnik Christian Schmidt ranije ovog tjedna je najavio kako će s Upravnim odborom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) razmotriti moguće odgovore nakon spornih odluka parlamenta RS.

EU osuđuje glasanje za entitetski VSTV-u u Republici Srpskoj

Europska unija osudila je u četvrtak glasanje za nacrt zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što bi značilo preuzimanje ovlasti koje od 2004. ima VSTV BiH kao tijelo koje je jedino ovlašteno imenovati suce i tužitelje u cijeloj državi.

“Glasanje u Narodnoj skupštini za zakon koji uspostavlja odvojeno Visoko sudsko i tužilačko vijeće u Republici Srpskoj predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavnog i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini”, kaže se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

“Ako se taj zakon usvoji, on će snažno utjecati na prava građana Republike Srpske, produbiti pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sustavu zemlje te ozbiljno potkopati europsku perspektivu Bosne i Hercegovine”, dodaje se u priopćenju.

EU još jednom poziva čelnike u BiH, posebice u Republici Srpskoj, da prestanu s potezima koji vode prema eskalaciji i da umjesto toga osiguraju da se nastavi ozbiljan dijalog unutar državnih institucija kako bi se razriješila sva pitanja koja zabrinjavaju.

Nacrt zakona koji je u četvrtak dobio podršku u parlamentu sada bi trebao ići u javnu raspravu, a nakon toga u obliku prijedloga zakona ponovo biti razmatran u entitetskom parlamentu.

Najčitaniji članci