Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Dogovorili dio uvjeta za Brexit: 'Sad na iduću fazu poniženja...'

Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenom Kraljevinom, rekao je predsjednik Europske komisije nakon sastanka s Theresom May

Foto: NEIL HALL/Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
12 komentara

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima. 

- Europska komisija je danas preporučila Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu - objavila je u petak ujutro Europska komisija.  

Children pose next to a chalkboard advertising a Brexit viewing event at "The Churchill Tavern", a British theme bar, on the day where Britain votes whether or not to remain in the European Union in the Manhattan borough of New York REALNOST SUSTIŽE Noćna mora: 'Glasovala sam za Brexit, ali sad sam se pokajala'

U petak u 7 sati u sjedište Europske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tijekom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što izravni, između Komisije, britanske i irske vlade. U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske.  

U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina "priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granica". 

- Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenom Kraljevinom - rekao je predsjednik Komisije Juncker. 

No, Nigel Farage, čovjek koji je, kako mnogi vjeruju, među najodgovornijima za Brexit, tweetom je još jednom izrazio svoje nezadovoljstvo načinom na koji premijerka vodi Brexit. 

- Dogovor u Bruxellesu je dobra vijest za gospođu May i sada možemo prijeći na idući fazu poniženja - objavio je Farage.

UKIP leader Nigel Farage EU vote NIGEL FARAGE Britance je 'gurnuo' van EU, a ovako je upozoravao Hrvatsku

Glavne točke koje su dogovorene u petak: 

1. Velika Britanija zadržat će status Sjeverne Irske kao integralnog statusa Ujedinjenog Kraljevstva. 

2. Ujedinjeno Kraljevstvo štitit će položaj Sjeverne Irske na britanskom jedinstvenom tržištu. 

3. Neće biti novih granica u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neće biti čvrste granice između Sjeverne Irske i Irske. 

4. Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno sa Sjevernom Irskom napušta jedinstveno tržište Europske unije. 

5. Poštivat će se odredbe Sporazuma na Veliki petak. 

6. Sjeverna Irska, kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva više neće biti pod jurisdikcijom Europskog suda. 

March for Europe | Autor: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL Foto: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL

Irski dužnosnici zadovoljni su ovim ishodom što je potvrdio i tamošnji ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Inače, glavni Junckerov savjetnik Martin Selmayr nagovijestio je u petak da je postignut dogovor o uvjetima Brexita postavivši na Twitter fotografiju “bijelog dima”, koji je simbol dogovora o izboru novog Pape, javlja Reuters.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message