Obavijesti

News

Komentari 64

'Dojam će biti pravi zimski': Od idućeg tjedna bit će hladnjikavo

'Dojam će nam biti baš zimski': Stiže velika promjena vremena
4

U ponedjeljak sunčano, a uz povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. U srijedu porast naoblake sa zapada uz čestu kišu te lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu

Prema trenutnim prognozama, u Lijepu našu bi sredinom sljedećeg tjedna moglo stići osjetnije zahladnjenje i dojam prave zime. Prije toga nas očekuje još par ugodnih jesenskih dana.

Posljednji vikend u rujnu bit će uglavnom sunčan, što osobito vrijedi za jug i istok zemlje. Zapadnije će biti nešto oblačnije, zbog premještanja frontalnog poremećaja, pri čemu može pasti malo kiše u Istri i na Kvarneru, u sjeverozapadnoj unutrašnjosti Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom, navodi meteorologinja N1 Tea Blažević.

Dodaje i kako se sredinom idućeg tjedna nazire promjena vremena, jače zahladnjenje, i dojam će biti pravi zimski.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula upozorava berače grožđa na kišu u zapadnijim krajevima, osobito na sjevernom Jadranu.

- U istočnim i osobito južnijim krajevima Hrvatske subota će biti sunčanija i toplija nego u zapadnijima, gdje će biti i mjestimične kiše, osobito na sjevernom Jadranu, gdje bi nekima moglo smetati slabo do umjereno jugo. Budući da se još planiraju berbe grožđa, beračima u zapadnijim krajevima bilo bi mudro ponijeti kabanice jer kiša, ma kako bila slaba, može natopiti odjeću. A ostvare li se mogući pljuskovi, koji bi mogli prouzročiti dulje pauze tijekom berbe - njihovim domaćinima bilo bi dobro osigurati više pića i hrane nego što su planirali za suhu subotu.

Ni u većinom sunčaniju i topliju nedjelju posvuda neće biti suho, a još češća kiša - srećom vjerojatno ne i obilnija - vrlo će vjerojatno padati tijekom ponedjeljka. U utorak ponovno stabilnije, a sredinom tjedna vjerojatno opet oblačnije, vjetrovitije, kišovitije... Stoga će se ponovno povećati vjerojatnost za upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito na Jadranu, najavljuje Vakula.

DHMZ u najnovijoj prognozi za subotu najavljuje djelomice, u Dalmaciji i pretežno sunčano. Uz povećanu naoblaku u zapadnim predjelima unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu mjestimice će pasti i malo kiše. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni, na Jadranu i jugo. Poslijepodne će u središnjim i istočnim krajevima vjetar okrenuti na sjeveroistočni i sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C.

U nedjelju u Slavoniji i Dalmaciji pretežno sunčano. Drugdje uz promjenljivu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, na sjevernom Jadranu i poneki pljusak praćen grmljavinom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni, a na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, u gorju malo niža, a najviša dnevna između 21 i 26 °C.

U ponedjeljak djelomice sunčano, a uz prolazno povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše ili poneki pljusak. U srijedu porast naoblake sa zapada uz čestu kišu te lokalno izraženije pljuskove i grmljavinu, a ponajprije na Jadranu može biti i obilne oborine. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, u gorju povremeno s jakim udarima. Na Jadranu će puhati i jugo, koje će u srijedu biti i jako te potkraj dana okretati na buru, najprije na sjevernom dijelu.