Obavijesti

News

Komentari 42

Mediji se bave aferama HDZ-ovih lokalnih šerifa. Uskok se bavi aferama svih drugih šerifa

Mediji se bave aferama HDZ-ovih lokalnih šerifa. Uskok se bavi aferama svih drugih šerifa
1

Dok se javnost danima bavi optužbama na račun HDZ-a i partnerskog mu HSLS-a u Kutini, Uskok i policija krenuli su jutros u operativnu akciju, ali u Međimurju. Protiv zastupnika iz SDP-a, kao i župana bivšeg HNS-ovca.

VIDEO

Danima se u hrvatskim medijima provlači afera u Kutini, piše se i govori o HDZ-ovu gradonačelniku i predsjedniku kutinskog HSLS-a koji su kupovali gradske vijećnike zaposlenjima u gradskoj tvrtki, dijelili poslove prijateljima i političkim partnerima.

I taman kad se očekivalo da će Uskok i policija banuti u Kutinu i privesti aktere afere, o čijim detaljima je Andrijana Cvrtila iz Eko Moslavine javno govorila i tumačila materijale koje je godinama skupljala, pa čak i dala Uskoku, jutros je objavljena vijest da su Uskok i policija doista stupili u akciju protiv lokalnih šerifa - ali u Međimurju.

Uhićen je župan Matija Posavec, bivši HNS-ovac i SDP-ov politički partner, priprema se uhićenje i SDP-ova saborskog zastupnika Stjepana Kovača, bivšeg gradonačelnika Čakovca, uz još nekoliko osoba.

Kakav je to bio antiklimaks. Koji je HDZ-u došao kao naručen.

Mito i korupcija

Radi se o sumnjama u počinjenje niza kaznenih djela, počevši od zlouporaba položaja i trgovanja utjecajem do primanja mita, a Posavca se navodno tereti za primanje mita za zapošljavanje. Neslužbeno se doznaje da ga se sumnjiči da je primio mito od čovjeka na visokoj funkciji u Županijskoj upravi za ceste.

I tako, dok se piše o HDZ-u, hapse se SDP-ovci i bivši HNS-ovci.

Zanimljivo, uhićenja u Međimurju dolaze dan nakon što je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, predbacio SDP-u kako bi se oni isto bavili političkom kupovinom, ali su "minorna stranka", pa bi takvi slučajevi bili "na razini ekscesa".

I evo ga, dogodio se taj jedan eksces u Međimurju. 

"Eksces" koji možda čak potvrđuje pravilo. Odnosno, više pravila.

Lokalni šerifi

A jedno od njih govori da su lokalne sredine postale legla političke korupcije, zloupotrebe položaja, trgovanja utjecajem, neovisno o političkoj opciji na vlasti. Kamo god dirnete, ubodete na neki kriminal.

A postoji i drugo pravilo: svi pišu o HDZ-ovim lokalnim šerifima, Uskok se bavi svim drugim šerifima.

Posavec se, primjerice, nadovezao na Darinka Dumbovića, bivšeg gradonačelnika Petrinje iz redova Reformista Radimira Čačića, kojeg Uskok sumnjiči da je novac za pomoć nakon potresa dijelio koalicijskim partnerima i prijateljima.

A Uskokova akcija u Međimurju dolazi nakon lokalnih izbora na kojima je HDZ u toj županiji prošao puno gore nego prije četiri godine, ima samo šest od 37 vijećnika u Županijskoj skupštini. Tako da se može reći kako su uhićenja župana i bivšeg gradonačelnika provedena u županiji u kojoj HDZ ima minoran utjecaj.

Nema ideologije, samo lova

Matija Posavec, nekadašnja velika nada HNS-a, a kasnije neovisni kandidat na lokalnim izborima, poručivao je u prošloj izbornoj kampanji kako je u svom djelovanju "nastojao maknuti ideologiju, maknuti čak i politiku, orijentirati se razvojno", što mu je - tvrdi on - donijelo pobjedu u prvom krugu.

"Poslao sam neposredno prije izbora svakom građaninu pismo o onome što smo napravili u protekle četiri godine i očito je to dalo rezultate", hvalio se nakon pobjede.

Nismo saznali je li u tom pismu naveo sve što mu sada Uskok stavlja na teret.

Matija Posavec istupio je iz HNS-a nakon što je ova stranka stupila u koaliciju s HDZ-om. Ali tek dvije godine kasnije. Dvije godine se još zadržao u stranci koketirajući s opcijom da postane njezin predsjednik.

Na kraju se ispisao, dok je HNS i u drugom mandatu dao podršku HDZ-u. Da bi sada navodno bio uhićen zbog 10 tisuća kuna mita.

A SDP je, pak, dokazao Branku Bačiću da se i oni, ovako "minorni", mogu baviti političkom kupovinom, trgovinom i korupcijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca