Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
278 komentara

Dok svi padaju, Živi zid raste: Dobili su najveću potporu ikad

Razina izborne potpore Živog zida (11 posto) najviše je izmjerena potpora otpočetka pojavljivanja Živog zida na hrvatskoj političkoj sceni. Most je sada na četvrtom mjestu s izborom od 7,5 posto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Da se danas održavaju parlamentarni izbori (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora s podrškom 30,8 posto birača (prema 31,3 posto iz studenog), dok bi SDP imao izbornu potporu od 22,3 posto.
Živi zid je sada treći s izbornom podrškom od 11 posto (prema 7,5 posto iz studenog) i ova je stranka najveći dobitnik na političkoj sceni u posljednjih mjesec dana. Njezino ovomjesečno treće mjesto je najbolji plasman u posljednjih godinu i pol, dok je razina izborne potpore najviše izmjerena otpočetka pojavljivanja Živog zida na hrvatskoj političkoj sceni. 

Pokazalo je to redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom prosinca (od 1. do 5. prosinca), piše televizija N1.  

Most je sada na četvrtom mjestu s izborom od 7,5 posto što je ujedno i najveći pad kojeg je neka stranka zabilježila u ovomjesečnom istraživanju. 

HSS je peti s izbornom podrškom od 3,5 posto (prije mjesec dana 3,1 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,1 posto (prema 2,3 posto iz studenog). 

Podršku iznad jedan posto bilježi pet stranaka: Neovisni za Hrvatsku (1,7 posto), HNS (1,3 posto), IDS (1,1 posto) te Glas i HSP AS (po 1 posto). Četiri su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSU (0,8 posto), HDSSB i Pametno (po 0,6 posto) i HSLS (0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,5 posto, dok je 11,9 posto neodlučnih. 

'Nitko' drži tron pozitivca 

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara četvrti mjesec zaredom se nalazi "Nitko" (niti jedan političar), odnosno za 21,5 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 23,3 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 20,6 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 14 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,2 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar sa 6,5 posto izbora (u studenom 6,9 posto). Na petom je mjestu Anka Mrak Taritaš s 5,2 posto izbora (u studenom 5,7 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Božo Petrov (4,0%), Ivan Vilibor Sinčić (3,5%), te tri SDP-ovca (Zoran Milanović i Davor Bernardić po 2,7 posto izbora te Tonino Picula s 2,5 posto). 

Premijeru sve više glasova za 'negativca' 

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 21,5 posto (prije mjesec dana 20 posto). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,9 posto (prije mjesec dana 14,3 posto). Na trećem je mjestu Davor Bernardić s izborom od 8,3 posto (u studenom 8,1 posto), a slijedi Zlatko Hasanbegović sa 7,4 posto (prije mjesec dana 10,9 posto). Milorad Pupovac je peti sa 6,3 posto izbira (prije mjesec dana 8,7 posto). Najveći skok negativnog doživljaja zabilježio je Ivan Pernar s izborom od 4,6 posto (prema 0,8 posto iz studenog). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zoran Milanović (3,9 posto), Vesna Pusić (3,3 posto), Tomislav Karamarko (2,7 posto) i Kolinda Grabar Kitarović (2,3 posto). 

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 18,3 posto građanki/građana u odnosu na 16,9 posto iz studenog. U ovomjesečnom istraživanju 74 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 76,8 posto iz studenog. Kakav je smjer zemlje ne zna 7,7 posto građana/ki. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 56,1 posto (u studenom 58 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio znatno niži i iznosi 13,3 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke SDP udio društveni optimista je značajno niži i iznosi svega 4,1 posto, dok je među glasačima Mosta njih 5,2 posto, a Živog zida svega 2,3 posto, prenosi N1 televizija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message