News

Komentari 20

Doktor s Ruđera Boškovića: 'U Hrvatskoj se ipak ne radi o brazilskom soju nego mutaciji'

Doktor s Ruđera Boškovića: 'U Hrvatskoj se ipak ne radi o brazilskom soju nego mutaciji'

Nakon objave da je u Hrvatsku stigao brazilski soj korona virusa, iz Instituta Ruđer Bošković kažu da to nije točno te da je riječ samo o mutaciji zajedničkoj brazilskoj, južnoafričkoj i novoj engleskoj varijanti

U našoj objavi stoji da je riječ  o mutaciji E484K koja sama po sebi nije nova varijanta i javlja se u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti. Mislim da su mediji krivo shvatili naše priopćenje, jer nigdje nismo istaknuli da je riječ o brazilskoj varijanti - kaže dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković.

POGLEDAJTE VIDEO: Covid utječe na plodnost

Dodao je kako je ova mutacija zanimljiva jer je povezana sa reinfekcijama, odnosno ljudi koji su već preboljeli Covid mogu se ponovo zaraziti ovom varijantom pa je zato pod povećalom stručne i znanstvene zajednice.

Nespes

- No to nikako ne znači da imamo novi soj ili neku drugu varijantu u Hrvatskoj - pojasnio je dr. Vugrek.

Ranije tijekom jutra prenijeli smo kako je Institut Ruđer Bošković objavio da su od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrdili mutacija u proteinu šiljastog nastavka na položaju E484K.

Najčitaniji članci