Obavijesti

News

Komentari 50

Domaća Združena braća: Svi detalji prve serije o braniteljima

Domaća Združena braća: Svi detalji prve serije o braniteljima
1

Prvi hrvatski dokumentarno-igrani serijal o Domovinskom ratu snimat će se prema istinitim vojnim akcijama, a sudionicima će se promijeniti imena i brojevi

VIDEO

Početkom rujna 1991. godine na Pakračkom bojištu mala skupina hrvatskih vojnika kreće u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U selu Kusonje upadaju u zasjedu. Vozilo im je onesposobljeno i moraju se skriti u obližnju kuću. Okruženi su nadmoćnim snagama srpskih pobunjenika i specijalaca JNA, ali i odlučni pružiti žestok otpor. Početak je to “Kusonje”, prve od šest epizoda serijala “Domovinski rat”. Scenarij za serijal koji neki već nazivaju hrvatskom inačicom kultne “Združene braće” HRT je kupio još prije tri godine, a uskoro bi ga napokon trebao i početi snimati. Radit će se u vanjskoj produkciji, za što će HRT uskoro objaviti natječaj.

- Scenarij je jako dobar i, ako sve bude kako treba, snimanje počinje 2013. Projekt je već ušao u financijski plan - kaže v. d. urednice HRT-ova Dramskog programa Lada Džidić. Iznos koji će javna televizija potrošiti na serijal o šest važnih bitaka Domovinskog rata ne želi otkriti, ali ističe da ratni igrani film ne može biti jeftin.

Ljestvicu podiže i namjera da filmovi najprije idu u kinodistribuciju.

Scenarij je jedno, ali o tome kako će to na kraju izgledati, naravno, odlučivat će proračun. Upravo smo zato za prvi film odabrali ‘Kusonje’. To je vrlo snažna priča, a praktički se događa u jednoj građevini, što znatno sve pojednostavljuje, kaže Robert Roklicer, scenarist triju epizoda “Domovinskog rata”.

Ostale je tri napisao Ivan Pavličić, a s obojicom je pisao i redatelj Kristijan Milić, koji će režirati serijal. Radili su punih šest mjeseci. Miliću i Rokliceru je to bilo emocionalno vrlo iscrpljujuće.

- Obojica smo dragovoljci Domovinskog rata i 1991. i 1992. bili smo na ratištima. Sad smo se prisjećali stvari koje smo odavno potisnuli. Dobro je da smo radili zajedno jer bi mi bilo neusporedivo teže da sam to morao prolaziti sam - priznaje Roklicer, čiji je ratni put završio s metkom koji ga je pogodio u trbuh. Najdojmljivije čega se sjeća iz rata je, ističe, povezanost ratnika.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

Heroj iz Slavonskog Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa