Obavijesti

News

Komentari 17

Domaće breskve su ukusnije: Sezona im je, a centri ih uvoze

Domaće breskve su ukusnije: Sezona im je, a  centri ih uvoze
1

Između šest i 15 kuna su cijene bresaka i nektarina na šibenskoj tržnici (oštećene i sitne su po četiri), a na zagrebačkima stoje između osam i 15 kuna

VIDEO

Šibenska tržnica u četvrtak je bila puna bresaka i nektarina. Različitih boja, oblika, veličina, svježine, cijena, ali i - podrijetla. Oštećeni, deformirani ili sitni plodovi breskve za pekmez su se mogli kupiti već za četiri kune po kilogramu, dok su se redovite cijene i jednog i drugog voća kretale od šest do 15 kuna.

Najčešća je ipak cijena bila devet i deset kuna za kilogram, i za breskve i za nektarine, a logiku trgovaca ni ovdje nije moguće dokučiti. Neki su čak i uz najvišu cijenu od 15 kuna napisali “Akcija”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:17

Najbolju prođu imale su breskve uz koje su trgovci napisali “Domaća - cipanica”.

- Pa to znači da je breskva domaća i da je cipanica, da se lako rascijepi i koštica sama odvoji. Te su najbolje - pojašnjava nam trgovac iz OPG-a Baković koji, kaže, prodaje breskve iz Smilčića pokraj Benkovca.

Breskve i nektarine drže istu cijenu. Ni trgovci ni proizvođači nisu znali objasniti razliku između ta dva voća. Nektarina je, kažu neki, u stvari isto što i breskva, samo što je ćelava, bez dlaka na kori. Drugi kažu da je nektarina breskva križana sa šljivom ili jabukom.

- Ma, to vam je u stvari jedno te isto, samo što se drugačije zove, “pojašnjava” Zvonko iz Provića u Ravnim Kotarima. Dobro su rodile, kaže, pa ih prodaje jeftino. Kilogram je osam kuna, s tim da svakom kupcu u vrećicu stavi otprilike 1,25 kilograma i naplati 10 kuna.

Breskve su, kažu nutricionistički portali, Perzijanci i Rimljani donijeli iz Kine prije 4000 godina.

Ove na šibenskoj tržnici izgledaju svježije, a odakle su su ih trgovci donijeli, čast izuzecima, moguće je samo nagađati.

Na zagrebačkim tržnicama, prema ponudi na internet stranici, kilogram bresaka i nektarina stoji između osam i 15 kuna. Na Trešnjevci su najskuplje, a u Utrini u Novom Zagrebu najjeftinije.

Trgovački centri u metropoli, pak, imaju i domaće uvozno voće. Obišli smo ih u srijedu i četvrtak te su samo u Tommyju bile isključivo domaće breskve, a nektarina nije bilo.

U Plodinama u Zapruđu, pak, nije bilo bresaka, a kilogram nektarina u rinfuzi stajao je 9,99 kuna. No na sandučićima ni na cijeni nije se vidjelo odakle su. Podrijetlo namjerno ili slučajno skrivaju i u prodavaonici u Samoboru.

Ni u Kauflandu uz cijenu ne piše otkud je voće, nego “Zemlja podrijetla na originalnom pakiranju“. To nije problem pronaći na pakiranom voću, no okretati sandučiće s voćem u rinfuzi nije lagano. Kod njih su domaće pakirane breskve bile 5,99, a španjolske u rinfuzi 11,99 kuna. Spar je nudio španjolske pakirane nektarine po 9,99 i hrvatske breskve u posudici za 5,99 kuna.

U Konzumu su pakirane domaće breskve stajale 6,49, a rinfuza iz Grčke čak 12,99 kuna. U Lidlu je kilogram pakiranih stajao 9,99 kuna. Većina posudica bila je iz Hrvatske, što su naglasili i kockicama, a one bez njih stigle su iz Italije.     

Cijene i podrijetlo najjeftinijih bresaka u prodavaonicama u Zagrebu: Tommy (pakirane, domaće) 7,99 kuna. Konzum ( rinfuza grčke) 12,99 kuna. Lidl (pakirane, španjolske) 6,99 kuna. Spar ( pakirane španjolske) 9,99 kuna. Kaufland ( rinfuza, ne vidi se gdje piše podrijetlo) 11,99 kuna. Plodine ( rinfuza, ne vidi se gdje piše podrijetlo) 9,99 kuna.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1