Obavijesti

News

Komentari 1

Domovinski pokret poslao apel Vladi: 'Zaustavite srpsko svojatanje dubrovačke kulture!'

Domovinski pokret poslao apel Vladi: 'Zaustavite srpsko svojatanje dubrovačke kulture!'

Od Vlade RH zahtijevamo i da takvu protestnu notu uputi i Vladi Crne Gore te i od nje zatraži obustavu svakog oblika svojatanja pisaca, znanstvenika i osoba iz hrvatske povijesti i kulture, poručuju iz DP-a

VIDEO

Predsjednik stranke Domovinski pokret Ivan Penava poslao je jutros  deklaraciju Vladi Republike Hrvatske da hitno od Vlade Republike Srbije zahtjeva da prestane svojatati Dubrovnik te njegovu kulturu i književnost u školskim udžbenicima. Također žele da se protestna nota uputi Vladi Crne Gore zbog "svojatanja pisaca, znanstvenika i osoba iz hrvatske povijesti i kulture".

Pismo Domovinskog pokreta prenosimo u nastavku.

Ovom Deklaracijom najoštrije osuđujemo sve učestalija, sve snažnija i potpuno neprihvatljiva velikosrpska svojatanja dubrovačke književnosti, velikana, povijesti i kulture. Potpuno neprihvatljive teze nalaze se i u srpskim udžbenicima. Mnoge srpske institucije i pojedinci financirani iz fondova Vlade Republike Srbije svojataju grad Dubrovnik, njegovu povijest i kulturu. Posve je jasno da se ovdje radi o obliku kulturne agresije iza koje stoje izravne teritorijalne i osvajačke pretenzije.

Domovinski pokret je domaćin protivnicima cijepljenja: 'Sabor je mjesto za raspravu o svemu'
Domovinski pokret je domaćin protivnicima cijepljenja:  'Sabor je mjesto za raspravu o svemu'

Zbog svega rečenoga, Domovinski pokret u ovoj deklaraciji zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da prema Vladi Srbije pošalje jasan i nedvosmislen zahtjev da zaustave ovakva presizanja i svojatanje dubrovačke povijesti i kulture do 1. veljače 2024. godine. Dosadašnje reakcije Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova na očite agresivne namjere velikosrpskih krugova, koji mitomanijom i povijesnim krivotvorinama odgajaju nove srpske naraštaje za nove agresije i ratove, poput pro forme reakcije MVEP-a od 10. srpnja, smatramo potpuno promašenim i sasvim nedovoljnim, sasvim suprotnim hrvatskim nacionalnim interesima. Ovakve su reakcije očito posljedica naloga briselskih birokrata koji su Hrvatskoj Vladi dali nalog da se 'ne zamjera Srbiji'.

Ako srpska Vlada ne izda izravan nalog da se iz srpskih udžbenika za školsku godinu 2024./2025. bezuvjetno povuku sva svojatanja dubrovačke književnosti, njeno prikazivanje kao srpske, svojatanja svih štokavskih izričaja hrvatskog jezika kao srpskog, svojatanja hrvatskih velikana, ako ne zaustavi financiranje svih institucija i udruga u Srbiji koje svojataju hrvatsku povijest, jezik, velikane i kulturu i ako o tome službeno ne obavijesti službena tijela RH, zahtijevamo da hrvatska Vlada - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon 1. veljače povuče veleposlanika iz Srbije i o svemu, pokušaju nastavka agresije na RH, svojatanja povijesti i identiteta, službeno obavijesti sva europska tijela i institucije koje pripremaju / otvaraju pregovore za pristupanje Srbije EU i zapadnim asocijacijama.

Domovinski pokret oštro o Aci Lukasu u Splitu: 'To je debakl, ni besplatne karte nisu pomogle'
Domovinski pokret oštro o Aci Lukasu u Splitu: 'To je debakl, ni besplatne karte nisu pomogle'

Od Vlade RH zahtijevamo i da takvu protestnu notu uputi i Vladi Crne Gore te i od nje zatraži obustavu svakog oblika svojatanja pisaca, znanstvenika i osoba iz hrvatske povijesti i kulture! Stav RH mora biti sasvim jasan: zahtijevamo da Vlada u ovom protestu i zahtjevu Republici Srbiji izričito navede da će RH, kao suverena članica EU, uskratiti suglasnost na svaku daljnju radnju u procesu pristupanja Srbije EU, dok Srbija ne obustavi agresiju koja upravo traje.

Hrvatski branitelji i hrvatski narod zaustavili su prošli pokušaj agresije 1991. g. i porazili velikosrpskog agresora i ovdje na jugu Hrvatske, u Dubrovniku i južnom ratištu, i opet će, ako bude trebalo. Iz stava Vlade RH mora biti jasno da će RH, u slučaju nastavka ove identitetske agresije, što je suštinski, nastavak rata, agresije na RH drugim sredstvima - blokirati svaki oblik pristupanja Republike Srbije Europskoj uniji i to u svim situacijama u kojima buduće primanje ovisi o suglasnosti Republike Hrvatske. Ova Deklaracija Domovinskoga pokreta bit će službeno uručena Vladi Republike Hrvatske po njezinu javnom čitanju u gradskoj jezgri Dubrovnika tijekom konferencije za medije Domovinskoga pokreta, na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca 2023. godine - stoji u deklaraciji Domovinskog pokreta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina