Obavijesti

News

Komentari 18

Don Ivan Grubišić favorit za splitsko-dalmatinskog župana

Don Ivan Grubišić favorit za splitsko-dalmatinskog župana
3

Dosadašnji župan Ante Sanader odlazi u Sabor, a HDZ je imenovao Zlatka Ževrnju njegovim nasljednikom. No, prema anketama, novi župan bit će don Ivan Grubišić

VIDEO

Nakon dva desetljeća vladavine HDZ-a (i njihovih raznih političkih partnera), na predstojećim lokalnim izborima vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji će prema anketama preuzeti Savez za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića. 

Zaleđe te prostorno najveće hrvatske županije, odnosno prostor Dalmatinske zagore, gospodarski je devastirano. U županiji je preko 50.000 nezaposlenih, propale su brojne tvrtke, uspješne u socijalizmu, posebice u Sinju i Imotskom. Nisu bolje prošli niti nekadašnji industrijski giganti uz obalu.

No, Splitsku županiju spašava turizam, a HDZ-u oporba zamjera je godinama ne uspijevaju donijeti izmjene Prostornog plana SDŽ i da time koče projekte i ulaganja. 

Ževrnja najavljuje gospodarski uzlet

Ante Sanader, s mjesta župana nakon dva uzastopna mandata, odlazi u Hrvatski sabor. Posljednje četiri godine HDZ je bio u koaliciji s HGS-om Željka Keruma, a za novog župana kandidirao je dugopoljskog načelnika Zlatka Ževrnju (52). 

Za njegova 16-godišnjeg upravljanja tim mjestom u zaleđu Splitu, izgrađena je gospodarska zona u koju je, kako Ževrnja sam ističe, uloženo  9 milijardi kuna, dovedeno 220 investitora i podignuta 84 gospodarska objekta. 

No, posljednjih godina pogoni se zatvaraju, tvrtke odlaze iz Dugopolja, radnici otpuštaju. Bez obzira na to, Ževrnja i dalje najavljuje novi gospodarski uzlet u Županiji, dodajući, kako je daleko više gospodarstvenik nego političar.  Kao župan planira poticati gospodarstvo i razvoj  turizma, izgraditi luke u Bolu, Jelsi i Trogiru, te sufinancirati kamate kredita poduzetnicima. 

Grubišić ne najavljuje projekte, već korjenite promjene

Don Ivanu Grubišiću (76) protukandidati zamjeraju da je prestar i gospodarski neupućen.  

- Kandidat sam po želji birača, četiri ankete koje su provedene u Županiji dale su mi najviše glasova. Da se kandidiram nije bila odluka SDP-a kao što se pričalo, a niti sam njihov kandidat kako su mi predlagali. Hoće li ona glasati za mene ili nekog drugog to je njihova stvar. Koalicija s političkim strankama u Savezu nema, a poslije izbora surađivat ćemo sa svima na programima koji vuku naprijed - istaknuo je Grubišić.  

Ako postane župan kaže kako će napustiti mjesto saborskog zastupnika. Grubišić, pak, ne nudi konkretna gospodarska rješenja, već se zalaže za korjenite izmjene sustava i smanjivanje birokracije. 

- Treba potaknuti sve proizvodnje jer je sve zaspalo. Nećemo obećavati velike projekte i zone, jer Hrvatska se ne može više voditi kao do sada. Moramo stremiti ka neposrednoj demokraciji da se dovedu novi ljudi, te strukturalnim promjenama. Ne može država od 4 milijuna stanovnika imati 529 općina i 50 gradova. Nismo u stanju održati tako silan administrativni sustav - rekao je Grubišić.  

Ipak, ne treba zanemariti ni Luku Roguljića

No, za predstojeće izbore ne treba zanemariti niti rastući Hrvatski demokratski slobodarski savez Dalmacije (HDSSD) koji vode odbjegli HSP-ovci dr. Hrvoje Tomasović i dr. Luka Roguljić (42), ujedno kandidat za župana. 

HDSSD posljednjih mjeseci prometnuo se u jedinu snažnu regionalna politička stranku u Dalmaciji kakve nije bilo posljednjih 15-ak godina. 

- Prvo bih kao župan revidirao i donio novi Prostorni plan koji se pripremao, a nisu ga donijeli u tri godine. Ako budem župan gradit će se cesta od Trogira do Omiša, most Trogir-Čiovo. Napravit ćemo tvornicu lijekova u Kukuzovcu kod Sinja za što postoji planovi i zaposliti 120 ljudi odmah. Oko 67 milijardi kuna stoji u Zagrebu, ne moraju sva javna poduzeća imati centre u Zagrebu. Dio treba prebaciti u našu županiju - rekao je Roguljić. 

Napominje kako je ŽSD odavno služi za puko uhljebljivanje HDZ-ovih kadrova i njihovih koalicijskih partnera. Roguljić kaže kako je 1993.godine, kad je Županija osnovana, bilo 30 zaposlenika, a danas ih ima između 250 i 260.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...