News

Komentari 156

Trump reklamira hrvatski lijek, vjeruje da pomaže kod korone

Trump reklamira hrvatski lijek, vjeruje da pomaže kod korone

Radi se o antibiotiku azitromicinu odnosno Sumamedu. Njega prepisuju za liječenje infekcije dišnih puteva i mekih tkiva. Otkriven je u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru Plive 1980.

Ljudi umiru, požurite se i Bog vas sve blagoslovio!, napisao je u subotu zaposlenicima Agencije za hranu i lijekove (FDA) američki predsjednik Donald Trump nakon što je objavio zasad 'magičnu' kombinaciju lijekova koji daju nadu u liječenje koronavirusa.

Kako smo već pisali, radi se o antibiotiku azitromicinu odnosno Sumamedu. Njega prepisuju za liječenje infekcije dišnih puteva i mekih tkiva. Otkriven je u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive 1980. 

Drugi lijek koji pomaže je hidroksiklorokin, kojim se liječe oboljeli od malarije. Pokazala je to studija francuskih znanstvenika te je Trump naložio da se kombinacija stavi na raspolaganje pacijentima.

Azitromicin je rezultat je rada hrvatskih stručnjaka koji su ga u Plivi sintetizirali pod nazivom Sumamed. Tim koji je smislio taj lijek bili su danas pokojni dr. Slobodan Đokić i Zrinka Tamburašev te Gorjana Radoboja Lazarevski i Gabrijela Kobrehel. 

Gabrijela Kobrehel nije htjela komentirati vijest o tomu da bi spoj na čijem je otkriću radila s kolegama mogao spasiti mnoge živote. Studija francuskih stručnjaka koju su proveli na 30 pacijenata oboljelih od virusa COVID - 19 nastala je nakon kineske studije gdje su upravo ovom kombinacijom lijekova uspješno skratili trajanje bolesti.

Vijest da lijek temeljen na hrvatskom antibiotiku ima sjajan učinak puno je veću pažnju izazvala u Srbiji nego u Hrvatskoj, naročito nakon što je ugledni srbijanski genetičar s Harvarda dr. Miodrag Stojković na Twitteru objavio:

- Poslije kineskih, i znanstvenici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije kod 70 posto pacijenata oboljelih od Covida-19 dovodi do izlječenja - poslije šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azitromicinom, uspješnost je 100 posto, napisao je Stojković. 

Vijest je sada prenio i Bloomberg, upozorivši, dakako, da se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova (i to samo dva grama umjesto jednoga) mogu čovjeka - ubiti. Francuska je u međuvremenu odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje. 
 

Najčitaniji članci