Obavijesti

News

Komentari 4

Donji Miholjac: Volonteri očistili divlje odlagalište otpada

Donji Miholjac: Volonteri očistili divlje odlagalište otpada
5

Od nekadašnjeg gospodarskog centra do divljeg odlagališta otpada: Zahvaljujući trudu volontera Velike eko akcije divlje odlagalište više nije prijetnja okolišu.

VIDEO

Ravnica i užareno tlo na skoro plus 35 stupnjeva Celzijusa, tridesetak entuzijastičnih volontera, jedan odvozni kamion te puno, puno otpada. Ovo je otprilike epilog najnovije epizode velike eko-akcije održane u sjevernom dijelu osječko-baranjske županije ili točnije - u Donjem Miholjcu. Iako današnji izgled lokacije ne daje naslutiti, ovo divlje odlagalište nastalo je na mjestu nekadašnjeg velikog gospodarskog kompleksa grofa Mailátha, koje je predstavljalo centar industrijske proizvodnje Donjeg Miholjca. 

Vrhunske staje, tvornica ruma i alkoholnih pića, veliki kompleks za uzgoj ribe pa čak i vlastiti odvojak željeznice, bile su ponos ovog malog slavonskog grada. Danas, nažalost većine navedenih stvari više nema. Umjesto toga na dijelu teritorija nalazi se odlagalište otpada veličine 500 metara kvadratnih s kojim su se u koštac uhvatili entuzijastični volonteri Velike eko-akcije. Iako je ostalo još drugih lokacija koje se moraju sanirati, ovom hvalevrijednom akcijom ipak se osvijestilo kako se za čistoću okoliša moramo uvijek i bez iznimke - boriti. 

Podrška lokalne uprave

U prilog činjenici da se stvari polako mijenjaju nabolje svjedoče i kontinuirane komunalne aktivnosti i planovi za poboljšanje opće ekološke situacije. Tako je gradsko komunalno poduzeće trenutno u fazi sanacije gradskog odlagališta otpada te je već u 2013.  planirana i sanacija cjelokupnog reciklažnog dvorišta. 

Kada završimo taj proces idemo u iduću fazu – nastavljamo selektivno skupljati otpad kao što smo već 2 godine odvajali stari papir i elektronički otpad, a novost će biti odvojeno sortiranje plastike i stakla“ , objasnio je Danijel Vrušanac, iz Komunalnog poduzeća Donji Miholjac i dodao: „Pozdravljamo ovakvu akciju jer je potrebno djelovati na svijest ljudi. Naglasio bih kako nema nikakvih razloga zašto građani ne bi svoj otpad dovozili na naše odlagalište kako bi spriječili nastanak ovakvih ilegalnih deponija“. 

Jeste li znali? 

Donji Miholjac mjesto je duge tradicije. Iako formalno broji 956 godina postojanja prema dostupnim arheološkim nalazima naseljavanje ovoga kraja počinje još u predrimskom razdoblju kada su na njemu obitavali članovi panonskog plemena Andiantesa. Zanimljivo je kako čak i Ptolomejeva karta s početka druge polovice 2. stoljeća bilježi mjesto Mariniana, odnosno današnji Donji Miholjac.


Koristite usluge Komunalnog poduzeća

Tijekom same akcije čišćenja predstavnici grada su više puta naglasili kako se problem ilegalnih odlagališta rješava te objasnili kako im je u cijelom tom procesu važna i podrška samih građana. Naime, odlukom grada Donjeg Miholjca uz redovito plaćanje otpada moguće je dodatno odbaciti čak jedan kubik otpada na uređeni gradski deponij. 

Pozitivna nota koja govori u prilog promjeni svijesti jest i dobar odaziv volontera na akciju u Miholjcu. Pun hvale bio je i Darko Mikić, zamjenik gradonačelnika koji je spremno uskočio u akciju čišćenja: „Želim zahvaliti ljudima koji su noiminirali ovu lokaciju u Donjem Miholjcu. Također želim zahvaliti i svim volonterima koji su došli, od volontera 24sata, volonterima iz grada Donjeg Miholjca i udrugama koje su se pojavile. Mislimo ovakve akcije održavati i po nekoliko puta godišnje kako bi očistili naš grad od otpada“.

Potrebno je djelovati na svijest ljudi. Nema nikakvih razloga zašto građani ne bi svoj otpad dovozili na gradsko odlagalište kako bi spriječili nastanak ovakvih ilegalnih deponija. 

Kao i dosad, volonteri 24sata zahvaljuju svim partnerima akcije, bez kojih čišćenje ove, sedme u nizu lokacije ne bi bilo moguće. Uz podršku generalnog partnera Vipnet-a, koji za čišćenje Hrvatske dodjeljuje dio prihoda od svakog korisnika Vip fiksne telefonije i interneta te svih ostalih partnera: INA-e, Carlsberga Croatia, Janafa, Opela, Peveca, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i naših prijatelja projekta: Coca-Colu, Uniqu, Nikon, Njuškalo i Konzum – uspješno smo priveli kraju još jednu eko akciju!

Pridružite nam se!

Velika eko akcija traje i dalje! Kako bi pomogli u čuvanju okoliša trebamo i vašu volontersku pomoć. Izrazito nam je drago što su stanovnici Donjeg Miholjca prepoznali važnost ovakve akcije te vas pozivamo da nam se pridružite na sljedećoj akciji koja će se održati u nedjelju, 4. kolovoza u Dubrovniku!

Pratite nas na https://www.24sata.hr/vip-eko te saznajte više!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava