News

Komentari 1

Dopustili eutanaziju u slučaju uznapredovale demencije

Dopustili eutanaziju u slučaju uznapredovale demencije

U donesenoj presudi, suci su rekli da je eutanazija legalna samo ako postoji jasan pristanak i ako "pacijent pati toliko snažno od uznapredovale demencije da se ta patnja može opisati ako nepodnošljiva"

Nizozemski vrhovni sud dosudio je u korist dopuštanja eutanazije kod slučajeva poodmakle demencije ako je pacijent prethodno dao pismeni pristanak.

Ovaj zakon samo je produžetak nizozemskog zakona iz 2002. godine koji dopušta eutanaziju ako je izvede liječnik.

Zakon je prije određivao da je dobrovoljna smrt legalna samo ako pacijent boluje od neizlječive bolesti, ako pati od neizdržive boli i ako je jasno izrazio želju da umre. 

Odluka donesena u utorak proizišla je iz slučaja 74-godišnje pacijentice ozbiljno narušenih kognitivnih sposobnosti.

Liječnik koji ju je eutanazirao u travnju 2016. godine optužen je za umorstvo, no prošle godine je oslobođen optužbi.

Pacijentica je pisanim putem izrazila želju da umre ako bude izložena neizdrživoj boli od svoje demencije.

Godinama kasnije, međutim, kad je već postala bolesna, žena je izrazila kontradiktoran zahtjev glede svoje eutanazije. Nakon što se konzultirao s obitelji pacijentice, liječnik je odlučio okončati ženin život. 

Slučaj je završio na vrhovnom sudu na uviđaju. U utorak, sud je potvrdio presudu nižeg suda, otvorivši vrata toj proceduri u zemlji. 

U donesenoj presudi, suci su rekli da je eutanazija legalna samo ako postoji jasan pristanak i ako "pacijent pati toliko snažno od uznapredovale demencije da se ta patnja može opisati ako nepodnošljiva."

U 2019. godini u Nizozemskoj je zabilježen 6.361 slučaj eutanazije.

Najčitaniji članci