Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
201 komentara

Objavio video djece koja sjede na himnu, DORH ga neće goniti

Ivana Penavu kazneno su prijavili zbog videa koji je objavio na presici na kojoj je rekao da je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika. Na snimci su djeca srpske nacionalnosti koja nisu ustala na himnu

Foto: PIxsell
201 komentara

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u siječnju je na presici objavio video s nogometne utakmice prozvavši djecu srpske nacionalnosti što nisu ustala na hrvatsku himnu.

Vukovar: Konferencija gradonačelnika Penave o subotnjem prosvjedu čiji je i inicijator UTVRĐUJU SVE OKOLNOSTI Penava objavio snimku djece: Uključili su se policija i DORH

Video je objavljen i na službenim stranicama grada, a maknut je tek nakon nekoliko dana, nakon što je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

U slučaj su se, nakon kaznene prijave jedne političke stranke i građanina uključili policija i DORH, ali Penava neće kazneno odgovarati.

- Kaznena prijava zbog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju je odbačena jer nije utvrđeno da postoje elementi kaznenog djela, obzirom da prezentacija i izjava ne sadrže izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, nije utvrđeno ni da postoji ugrožavanje dobrobiti djeteta - objavljeno je na službenim stranicama DORH-a.

'Nisam htio dovesti bilo koje dijete u opasnost'

Podsjećamo, Penava je u siječnju imao konferenciju za novinare povodom 21. obljetnice mirne reintegracije. Tada je rekao kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika i objavio je video s nogometne utakmice finala Kupa Vukovara.

Prozvao je tada djecu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku da nisu ustala na hrvatsku himnu.

- Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu - rekao je Penava, nakon čega je videozapis objavljen i na stranicama grada.

PRAVOBRANITELJICA GA UPOZORILA Penava maknuo snimku s web stranice grada: 'Došao je dopis'

Policija je provela istragu, a DORH je odlučio kako nema elemenata kaznenog djela, iako su politički predstavnici srpske nacionalne manjine i neke oporbene stranke u Vukovaru smatrale kako je Penava objavom snimke ugrozio djecu kojoj se na istoj snimci vide lica.

- Htio sam ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju se uči da ne vole i ne poštuju državu u kojoj se nalaze. Zadnje što mi je bio cilj je dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institucije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što što je hrvatsko - rekao je u siječnju vukovarski gradonačelnik. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message