DORH: Pučka pravobraniteljica je povrijedila tajnost postupka | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

DORH: Pučka pravobraniteljica je povrijedila tajnost postupka

Podsjećaju na zakonske odredbe prema kojima obavijest o "poduzetim radnjama" od nadležnog državnog odvjetnika mogu zatražiti samo žrtve odnosno oštećenici...

VIDEO

Državno odvjetništvo (DORH) prozvalo je pučku pravobraniteljicu da je povrijedila tajnost postupka javnom objavom "anonimne pritužbe" graničnih policajca koji su prijavili da ih nadređeni tjeraju na nasilje prema migrantima.

Pučka pravobraniteljica objavila je na svojoj mrežnoj stranici tekst pod naslovom "Institucije bez reakcije na anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima" uz koji je kao prilog objavljena anonimna "pritužba s navodima o nezakonitim postupanjima policijskih službenika temeljem zapovijedi nadređenih".

U DORH-u kažu da su "anonimnu pritužbu" koja se spominje i priložena je objavi pučke pravobraniteljice proslijedili nadležnom državnom odvjetništvu radi provođenja izvida, koji su u tijeku.

"Slijedom toga, DORH ni u kojem slučaju nije institucija iz naslova predmetne objave pučke pravobraniteljice, a koja nije reagirala na 'anonimnu pritužbu policijskog službenika o nezakonitim postupanjima'. Štoviše, proizlazi da se zaključak pučke pravobraniteljice o izostanku reakcije temelji isključivo na činjenici da nije obaviještena o poduzetim radnjama po dostavljenoj anonimnoj pritužbi", ističe DORH na internetskoj stranici.

Podsjećaju na zakonske odredbe prema kojima obavijest o "poduzetim radnjama" od nadležnog državnog odvjetnika mogu zatražiti samo žrtve odnosno oštećenici, a "pučka pravobraniteljica nema niti jedno od naprijed navedenih svojstava".

Tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja

Također podsjećaju da su službena tajna sva postupanja tijekom izvida kaznenih djela, jednako kao i podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe.

"Istovremeno, tajnost izvida osigurava i zaštitu prijavitelja, posebice u situaciji kada prijavitelj izražava bojazan za svoju osobnu sigurnost, sigurnost radnog mjesta, sigurnost svoje obitelj, kao što je to slučaj s konkretnim prijaviteljem", navodi DORH.

DORH smatra kako je javna objava 'anonimne pritužbe' kojom je pučka pravobraniteljica "objektivno ugrozila tajnost, a s time i učinkovitost izvida" u suprotnosti s onim što u svojoj objavi navodi da treba posebno zaštititi, a to je posebno osjetljiv položaj pritužitelja, kao i svih drugih mogućih (budućih) pružatelja podataka.

"Posebno je zabrinjavajuće što je do ugrožavanja tajnosti izvida i učinkovitosti postupanja tijela kaznenog progona, kao i ugrožavanja potrebne razine zaštite podnositelja prijave, došlo ignoriranjem relevantnih zakonskih odredbi upravo od strane pučke pravobraniteljice", izvijestio je DORH. (vkm)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem
IZ MINUTE U MINUTU

Globalni IT raspad: Kvarovi pogodili i Hrvatsku. MORH i Oružane snage nemaju problem

Brojne kompanije diljem svijeta, uključujući zračne luke, banke, medijske kuće i zrakoplovne tvrtke prijavljuju tehnološki kvar zbog kojih im ne rade računala, a brojne usluge su im obustavljene
Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)
TUGA U SLAVONIJI

Tragedija kraj Požege: Na bazenima se utopio dječak (13)

Iz policije su kratko izvijestili javnost o nesreći te dodali kako slijedi detaljan očevid. Više informacija o uzrocima nisu mogli iznijeti