Obavijesti

News

Komentari 8

Došao je kamionom i brutalno pokosio ljude: Poginulo ih je 86

Došao je kamionom i brutalno pokosio ljude: Poginulo ih je 86
9

Službena svečanost gotovo u potpunoj tišini počela je u 16.30 sati na popularnom Engleskom šetalištu u francuskoj Nici, promet je prekinut, a sigurnost maksimalna uz brojne policajce u civilu

VIDEO

Godinu dana nakon napada kamionom u kojemu je u francuskoj Nici poginulo 86 ljudi, tisuće su odale počast žrtvama napada na popularnom Engleskom šetalištu. 

Nakon vojnog mimohoda u Parizu u povodu Dana Bastilje, u Nicu je stigao i predsjednik Emmanuel Macron, nekoliko ministara u vladi, kao i bivši predsjednici Francois Hollande i Nicolas Sarkozy. Službena svečanost gotovo u potpunoj tišini počela je u 16,30 sati, promet je prekinut, a sigurnost maksimalna uz brojne policajce u civilu.

A man prays at a memorial on the Promenade des Anglais as part of the commemorations of last year

Macron je s lokalnim i državnim dužnosnicima nakon intoniranja himne odao počast poginulima na Trgu Massena nedaleko od Engleskog šetališta među čije se posjetitelje prije godinu dana kamionom dovezao Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, pomevši ih u brzoj vožnji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Francuski predsjednik uručio je ordenje Legije časti policajcima i civilima zaslužnima za angažman na pokušaju uhićenja napadača toga kobnog dana. 

Među odlikovanima su policijski časnici Gaetan Roy i Magali Cotton koji su se trčeći dali u potjeru za Lahouaiej-Bouhlelom, uhitili ga i ubili. 

Tourists walk along the Promenade des Anglais as part of the commemorations of last year

Orden je uručen i Francku Terrieru, zaposleniku francuske zračne luke koji je, shvativši što ubojica smjera, uspio motociklom stići do kamiona i objesiti se o njegova vrata u nastojanju da ga zaustavi. Među odlikovanima je i dizaličar Alexandre Nigues koji je također pokušao ući u kabinu kamiona, kaneći spriječiti ubojicu u suludom naumu. 

"15. srpnja Francuska se probudila u ranama"

Svečanost je nastavljena vojnom paradom i komemoracijom na kojoj je francuski predsjednik, među ostalim kazao kako se svaki državljanin Francuske "precizno sjeća gdje se nalazio u trenutku napada". 

French President Emmanuel Macron reacts during the commemorative ceremony for last year

"15. srpnja Francuska se probudila u ranama", rekao je Macron, prisjetivši se žrtava i njihovih obitelji: "To su bili strašni dani, dani užasa i tuge. No vi ste se držali junački. Država vas nikad neće napustiti, niti će prestati tragati za istinom. Osim boli i dubokih emocija koje večeras međusobno dijelimo dugujem vam..., svi vam mi dugujemo obećanje da ćemo neumorno nastaviti borbu protiv terorizma", kazao je francuski predsjednik.

Napad što ga je počinio Lahouaiej-Bouhlel bio je jedan u nizu napada za koji su odgovornost preuzeli džihadisti Islamske države, u kojima je od 2015. u Francuskoj živote izgubilo 230 ljudi. 

Islamska država preuzela je odgovornost i za napad u Nici, no istražitelji nisu uspjeli pronaći konačnu povezanost između grupe i napadača.

French police forces and forensic officers stand next to a truck that ran into a crowd celebrating the Bastille Day national holiday on the Promenade des Anglais killing at least 60 people in Nice
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a