Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Dosta mu zatvora: Odobrili eutanaziju ubojici i silovatelju

Van Den Bleekena će uskoro prebaciti u bolnicu gdje će liječnici provesti eutanaziju. Njegov odvjetnik nije htio reći u kojoj će to bolnici biti niti kada

De Redactie.be/VRT
Foto: De Redactie.be/VRT
35 komentara

Frank Van Den Bleeken (50) koji je osuđen na doživotnu robiju zbog silovanja i ubojstva tražio je od belgijskih vlasti da mu odobre eutanaziju. BBC piše da je njegov odvjetnik u ponedjeljak rekao da mu je eutanazija odobrena. Bleeken koji ne može kontrolirati svoje seksualne nagone, tražio je eutanaziju jer i iz zatvora vjerojatno nikada ne bi izašao. Za pravo na eutanaziju borio se tri godine. Bleeken je u zatvoru od 1980.-ih godina i u svom  zahtjevu je naveo da mu zatvor stvara "nepodnošljivu psihičku bol". 

"Proteklih su ga godina pregledali brojni liječnici i psihijatri koji su zaključili da se muči, nepodnošljivo muči - rekao je njegov odvjetnik Jos Vander Velpen. Bleeken je primao terapiju zbog svojih nagona no nije bio zadovoljan njome.

- Ako ljudi počine seksualni zločin, pomozite im da se s time nose - izjavio je Van Den Bleeken.

Van Den Bleekena će uskoro prebaciti u bolnicu gdje će liječnici provesti eutanaziju. Njegov odvjetnik nije htio reći u kojoj će to bolnici biti niti kada. 

Belgija je druga zemlja u svijetu, nakon Nizozemske, koja je dozvolila eutanaziju. To je bilo 2002. godine. Prošle godine odobreno je 1807 zahtjeva za eutanaziju. U slučaju Franka Van Den Bleekena radi se o prvoj sudskoj presudi koja se odnosi na zatvorenike od donošenja zakona. Belgija je prva zemlja u kojoj se zakon primjenjuje i na slučajeve koji nisu isključivo motivirani neizlječivom bolešću.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message