Obavijesti

News

Komentari 56

Dostojanstvena starost: Život u domu iz raja - za 9000 kuna

Dostojanstvena starost: Život u domu iz raja - za 9000 kuna
1

Pedikura jednom tjedno, veganski jelovnik, odlazak u kazalište i kino - samo su neke od pogodnosti u kojima u boljim domovima za starije mogu uživati njihovi korisnici. Takav dom, naravno, košta, pa i više od 10.000 kn

VIDEO

U Hrvatskoj postoje tri državna doma, njih pedesetak u vlasništvu županija, gradova i općina, stotinu privatnih domova i više od 400 obiteljskih staračkih domova. Ukupno, oko 550 domova, čije se cijene značajno razlikuju.

Na “državne” se domove, koje subvencionira proračun, čeka godinama, u prosjeku pet, jer su puno jeftiniji od privatnih domova. Njihova je cijena najčešće do 2800 kuna.

U nekim domovima ona ovisi o tome je li korisnik samostalan i pokretan ili treba veći stupanj njege, a u drugima cijenu određuje broj osoba u sobi, ima li ona balkon i slično. Najniža cijena “državnih” domova je između 1700 i 2000 kuna, a najviša oko 4500 kuna.

Pogledajte video:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:13
Nakon tragedije u Andraševcu, u Zagorju proglasili Dan žalosti
Nakon tragedije u Andraševcu, u Zagorju proglasili Dan žalosti

Cijene privatnih domova kreću se od 5000 do 8000 ili 9000 kuna, pa čak i više od toga. Korisnici na raspolaganju imaju, osim liječnika i fizioterapeuta, kojekakve druge pogodnosti.

Vlasnica doma Zlatna jutra u Zagrebu, Slađana Kastelan, kaže da imaju, primjerice, poseban odjel za oboljele od Alzheimera, pa i psihijatra na raspolaganju, aromaterapiju i terapiju glazbom.

Cijena smještaja kod njih se kreće od 5000 do 8000 kuna, poslužuju pet obroka na dan.

Vlasnik doma Remete iz Zagreba, Robert Steinbauer, dodaje kako usluga kod njih košta do 7500 kuna, za koliko korisnici, uz osnovne liječničke i fizioterapeutske usluge, na raspolaganju imaju organizirani odlazak u kino i kazalište, na Advent i slično, dostupan im je dnevni tisak.

U još nekoliko privatnih domova otkrivaju nam kako se za cijenu do 9000 kuna, ali i više, prilagođavaju svim željama korisnika, pa imaju veganske i vegetarijanske menije, općenito jelovnike prilagođene religijskim i zdravstvenim potrebama.

- Obiteljski su domovi najskuplji u Zagrebu i Istri, gdje stoje oko 5500 kuna, a najjeftiniji su u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, u kojima koštaju do 3500 kuna - kaže Anamarija Šušković, voditeljica kataloga privatnih domova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a