News

Komentari 55

Dostojanstvena starost: Život u domu iz raja - za 9000 kuna

Dostojanstvena starost: Život u domu iz raja - za 9000 kuna

Pedikura jednom tjedno, veganski jelovnik, odlazak u kazalište i kino - samo su neke od pogodnosti u kojima u boljim domovima za starije mogu uživati njihovi korisnici. Takav dom, naravno, košta, pa i više od 10.000 kn

U Hrvatskoj postoje tri državna doma, njih pedesetak u vlasništvu županija, gradova i općina, stotinu privatnih domova i više od 400 obiteljskih staračkih domova. Ukupno, oko 550 domova, čije se cijene značajno razlikuju.

Na “državne” se domove, koje subvencionira proračun, čeka godinama, u prosjeku pet, jer su puno jeftiniji od privatnih domova. Njihova je cijena najčešće do 2800 kuna.

U nekim domovima ona ovisi o tome je li korisnik samostalan i pokretan ili treba veći stupanj njege, a u drugima cijenu određuje broj osoba u sobi, ima li ona balkon i slično. Najniža cijena “državnih” domova je između 1700 i 2000 kuna, a najviša oko 4500 kuna.

Pogledajte video:

Cijene privatnih domova kreću se od 5000 do 8000 ili 9000 kuna, pa čak i više od toga. Korisnici na raspolaganju imaju, osim liječnika i fizioterapeuta, kojekakve druge pogodnosti.

Vlasnica doma Zlatna jutra u Zagrebu, Slađana Kastelan, kaže da imaju, primjerice, poseban odjel za oboljele od Alzheimera, pa i psihijatra na raspolaganju, aromaterapiju i terapiju glazbom.

Cijena smještaja kod njih se kreće od 5000 do 8000 kuna, poslužuju pet obroka na dan.

Vlasnik doma Remete iz Zagreba, Robert Steinbauer, dodaje kako usluga kod njih košta do 7500 kuna, za koliko korisnici, uz osnovne liječničke i fizioterapeutske usluge, na raspolaganju imaju organizirani odlazak u kino i kazalište, na Advent i slično, dostupan im je dnevni tisak.

U još nekoliko privatnih domova otkrivaju nam kako se za cijenu do 9000 kuna, ali i više, prilagođavaju svim željama korisnika, pa imaju veganske i vegetarijanske menije, općenito jelovnike prilagođene religijskim i zdravstvenim potrebama.

- Obiteljski su domovi najskuplji u Zagrebu i Istri, gdje stoje oko 5500 kuna, a najjeftiniji su u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, u kojima koštaju do 3500 kuna - kaže Anamarija Šušković, voditeljica kataloga privatnih domova.

Najčitaniji članci