Obavijesti

News

Komentari 162

'Dotepenci' Mirele Holy urbani je rasizam. Odbijanje služenja HDZ-ovaca u kafiću u Rijeci nije

'Dotepenci' Mirele Holy urbani je rasizam. Odbijanje služenja HDZ-ovaca u kafiću u Rijeci nije

Kafić u Rijeci objavio je da nisu dobrodošli članovi i simpatizeri HDZ-a., što je HDZ nazvao rasizmom. Par dana kasnije Mirela Holy je one koji se grebu za cjepivo proglasila "dotepencima", pogrdnim izrazom za došljake.

VIDEO

Jedan poznati kafić u Rijeci objavio prije par dana na Facebooku apel "za sve članove, glasače i simpatizere HDZ-a" da "ne dolaze u njihov bar jer ondje nisu dobrodošli".

"Kao krajnji čin poniženja što smo doživjeli od vas, naše vlade i vašeg premijera, molimo vas da ne dolazite u naš bar jer ovdje niste dobrodošli", stajalo je na početku podulje objave iz koje je izbijalo ogorčenje zbog politike HDZ-a, a potpisao ju je vlasnik lokala, uz opasku da se to ne odnosi na njegove zaposlenike.

Riječki HDZ na to je uzvratio optužbom kako se radi o rasizmu.

"Nažalost, u ovom slučaju se građani Rijeke segregiraju zbog pripadnosti određenoj političkoj opciji što bi se moglo karakterizirati kao RASIZAM", stoji u objavi Bojana Ostrogovića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, objavljenoj na Indexu.

Kava i cjepivo

Eto, HDZ-ovci su se naljutili što ne mogu na kavu u svoj omiljeni kafić, zatvoren upravo odlukom HDZ-ove vlade, da su posegnuli za najgorom mogućom optužbom - rasizmom. 

I dok uznemireni HDZ-ovci u Rijeci traže novi kafić u kojem će biti dobrodošli, Mirela Holy našla se jutros pod lavinom optužbi zbog urbanog rasizma.

Njezina objava na Twitteru o tome da su Zagrepčani "zadnji na redu za cijepljenje" ukrašena je dodatnom opaskom koja doslovno glasi: "I u ZG su se cijepili preko reda različiti dotepenci".

Novi rasjed

Na to su skočili mnogi, formirale su se grupe za i protiv dotepenaca, zijevnula se nova pukotina u kontroverznom procesu cijepljenja, nakon povlaštenih i zakinutih sada se govori o Zagrepčanima i "dotepencima".

I dok rat traje, a Holy se brani da je samo mislila na one koji dolaze izvan Zagreba na cijepljenje preko reda, činjenica da je bivša SDP-ova ministrica, kandidatkinja na Europskim izborima, a možda i nova uzdanica na lokalnim izborima, s tolikom lakoćom posegnula za pejorativnim terminom "dotepenci" svjedoči koliko malo treba da rasizam izbije na vidjelo.

Jer to i jest rasizam, onaj urbani. Puno teži od osvetničke zabrane HDZ-ovcima da piju kavu u omiljenom kafiću.

"Dotepencima" rođeni Zagrepčani, takozvani čisti purgeri, samozvani branitelji čistoće zagrebačkih ulica i purgerskog duha, pogrdno nazivaju sve one koji su se "dotepli" u Zagreb. I onda kad im uzimaju mjesto u tramvaju i kad im uzimaju posao, i kad samo progovore prepoznatljivim naglaskom i onda kad zasjednu na čelo grada i postave svoje zemljake na vodeće pozicije.

"Dotepenci" su svi oni koji smetaju, koji nagrđuju, koji iritiraju. Neovisno o tome jesu li nešto skrivili ili nisu.

Purgerski dotepenci

Mirela Holy tumačila je kako je "dotepencima" samo proglasila one koji su došli u Zagreb preko reda uzeti cjepivo. Međutim, problem su i Zagrepčani koji su preko reda uzimali cjepivo. Jer krše ista pravila i ponašaju se nemoralno i sebično, neovisno o tome odakle dolaze.

Rasizam je podjela grebatora za cjepivo na one iz Zagreba i izvan njega.

Da malo zaoštrimo argumentaciju: i zagrebački huligani koji legitimiraju Dalmatince po tramvajima, parkovima i po mračnim ulicama, kako bi se s njima obračunali, također traže "dotepence".

Urbani rasizam manifestira se na više načina. 

Ogorčenje i oportunizam

I taj rasizam ne odnosi se na ogorčenje zbog politike HDZ-a čijim članovima se u znak osvete bojkotira služenje kave, jer se tu radi o političkom činu kao odgovoru usmjerenom prema članovima i simpatizerima jedne stranke, već se rasizmom smatra jasno izražen prezir usmjeren prema svim strancima, nezagrepčanima, bez obzira jesu li nešto skrivili ili nisu.

"Dotepencima" se pogrdno označavaju oni koji dolaze u Zagreb, a navodno se nikad nisu s njime srasli, ne vole ga ili ga nagrđuju. No to se može odnositi i na mnoge rođene Zagrepčane koji sramote i devastiraju Zagreb, dok se istodobno metropola, kakva Zagreb želi biti, oduvijek mogla ponositi došljacima koji su je gradili, širili, obogaćivali i voljeli.

U tome leži opasnost urbanog rasizma: ne radi distinkciju u nedjelima, već u podrijetlu, naglasku, pojavi, tradiciji.

Holy je trebala biti ljuta na sve koji uzimaju cjepivo preko reda. Međutim, ona je odabrala one koji dolaze u Zagreb, i nazvala ih upravo "dotepencima". 

Bandić i Filipović

Ova tvrdnja o "dotepencima" mogla bi odzvoniti i u kampanji za lokalne izbore u Zagrebu. Milanu Bandiću odavno se prigovara da uništava Zagreb kao "dotepenac iz Pogane Vlake", kandidatu HDZ-a Davoru Filipoviću već se nabija na nos činjenica da dolazi iz BiH, više nego to što je dizao ruku za Bandića, dok Mirela Holy još od prošle godine potiho figurira kao kandidatkinja na izborima.
Lani kao kandidatkinja za gradonačelnika, danas kao moguća zamjenica Jošku Klisoviću.

I upravo njezin izraz "dotepenci" mogao bi izbornu utrku zagaditi kulturnim ratom "nas i njih", "domaćih i stranaca", "purgera i dotepenaca", ljudi koji govore "kaj" i onih sa snažnim naglaskom. 

Onih iz centra i s periferije. 

Milan Bandić dijelom je već prihvatio takav izazov, jasno sugerirajući kako će u kampanji prigrliti periferiju punu došljaka nauštrb nabrušenog centra Zagreba.

I zato je poruka Mirele Holy, koja ne želi da ju se naziva političarkom, premda se kandidira na izborima, o "dotepencima" i Zagrepčanima tako kompromitirajuća, pa i opasna.

Tim više ako dolazi od građanske političarke s liberalne ljevice. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"