Obavijesti

News

Komentari 86

Doviđenja proljeće! Stiže prava jesen, temperature idu na nulu

Doviđenja proljeće! Stiže prava jesen, temperature idu na nulu
1

Još nekoliko dana iznadprosječno toplog vremena, a zatim s anticiklonom dolazi snažniji prodor hladnijeg zraka koji će osjetno spustiti temperature zraka...

Jo ćemo nekoliko dana sljedećeg tjedna uživati u iznadprosječno toplom studenim, a zatim nastupa jačanje anticiklone i prodor hladnijeg zraka u naše krajeve i temperature primjerenije kraju godine.

Tamo naime predviđa Zoran Vakula, koji je za HRT najavio da će idućih dana bit će relativno toplo te djelomice sunčano, uz uglavnom jutarnju maglu, osobito na kopnu, gdje će do utorka mjestimice biti slabog i umjerenog jugozapadnjaka dodatno povećati dosadašnje ionako veliko odstupanje od prosječne temperature, ponegdje čak i rekordno. Na zagrebačkom području najviša dnevna temperatura kretat će se oko 17 stupnjeva, a slične temperature očekuju i ostatak Hrvatske. 

Pritom će, nakon barem djelomice sunčane, ali ne svugdje suhe nedjelje, na riječkome području i ponedjeljka, možda i utorka, početkom novoga tjedna jugo i jugozapadnjak oslabjeti pa će u unutrašnjosti ponovno biti česta magla, ponegdje i dugotrajna.

Bit će suho

Zbog nje i niskih oblaka prošlih dana, i više od tjedan, mjestimice u središnjoj Hrvatskoj nije zabilježen ni sat sunčeva zračenja, dok ih je u većini Hrvatske gdjekad bilo i više od prosjeka, osobito u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Ni u sljedećim danima ne očekuju se značajnije padaline. 

Na Jadranu većinom slabo do umjereno jugo, ponegdje i malo kiše, koja je moguća i mjestimice u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju. U drugoj polovini sljedećega tjedna velika je vjerojatnost pada temperature na vrijednosti bliže prosječnima za sredinu studenoga.

Od srijede će nam dolaziti malo hladniji zrak, pa će na Jadranu prevladavati sunčano, ali uz buru, gdjegod i jaku, osobito na sjevernom dijelu. U kopnenom je području u drugom dijelu tjedna velika vjerojatnost za slab mraz. Naravno, to će i dalje biti znatno toplije od znane jutarnje studeni studenoga, ali i prilično hladnije nego što je to bilo u većini krajeva u dosadašnjem dijelu mjeseca.

Norvežani: Prava hladnoća stiže za tjedan dana

Prema prognozi norveškog Yr-a, još idući tjedan dnevne temperature u kontinentalnom dijelu zemlje trebale bi biti iznad 10 stupnjeva. One jutarnje spustit će se na samo tri stupnja.

No, od sljedećeg ponedjeljka mogao bi nas pogoditi novi prodor hladnog zraka koji će donijeti dnevne temperature oko pet stupnjeva, a one jutarnje spustit će se na nulu.

Zahladit će i na Jadranu gdje se temperature, čak ni po danu, neće penjati iznad 10 stupnjeva Celzijusa.