Obavijesti

News

Komentari 6

Dragan Primorac: 'Prijetila je svjedoku 
da me lažno optuži!'

Dragan Primorac: 'Prijetila je svjedoku 
da me lažno optuži!'
1

Optužnica u aferi Tuareg, kojom se Dragutin Funda i Dragan Primorac terete za zloporabu položaja i ovlasti ni iz drugog pokušaja nije postala pravomoćna

VIDEO

Optužnica u aferi Tuareg, kojom se Dragutin Funda, bivši ravnatelj Hrvatskog zavoda za norme, i Dragan Primorac, bivši ministar obrazovanja, terete za zloporabu položaja i ovlasti tešku 456.454 kune, ni iz drugog pokušaja nije postala pravomoćna.

Nezakonit dokaz

Naime, obrana je danas na optužnom vijeću tražila da se iz spisa izdvoje pojedini iskazi jer ih smatraju nezakonitim dokazima. Svoj zahtjev argumentirali su i prijedlogom za saslušanje dr. sc. Mirka Smoljića, bivšeg Primorčeva savjetnika, koji je sudu dostavio izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, a u kojoj tvrdi da ga je Željka Pokupec, zagrebačka županijska državna odvjetnica, prisilila da tereti Primorca. Smoljić je u izjavi naveo i da mu je Pokupec “prijetila da će od svjedoka postati optuženik te da će završiti u zatvoru”.

Nakon što je saslušalo Smoljića, optužno vijeće zaključilo je da iskazi čije izdvajanje iz spisa traži Primorčeva obrana nisu nezakoniti, a kako će se Primorac na tu odluku žaliti, na kraju će o svemu odlučiti Vrhovni sud. Ono što se događalo na optužnom vijeću bilo je povod Primorcu za žestoku reakciju te je najavio da će protiv Željke Pokupec podnijeti kaznenu prijavu.

 – Ovo je jedan od sličnih skandala koji je vezan uz njezino ime. Podnijet ćemo prijavu, tražimo njezino razrješenje s mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice ta da odgovora u skladu sa zakonom. O svemu smo izvijestili i predsjednika Ivu Josipovića i Paula Vandorena, veleposlanika EU. Sve ovo je lakrdija i primjer kako pravosuđe ne smije raditi. Hrvatska ulazi u EU i moramo se razračunati s mafijom u pravosuđu – kazao je Primorac.

Prijedlog odbijen

Da je bio izložen pritiscima ustvrdio je i Smoljić, koji pak detaljnije o svemu nije htio govoriti. Na Primorčeve optužbe iz DORH-a su tek kratko poručili da “ocjenu o zakonitosti postupanja i izvođenja dokaza donosi sud, što je Županijski sud i napravio odbivši prijedlog obrane za izdvajanje dokaza kao nezakonitog.”

Funda priznao krivnju, njegove suradnice uvjetno osuđene

Vesna Zaradić i Andreja Mačković bile su optužene u aferi Tuareg, no priznale su krivnju u zamjenu za manju kaznu te su uvjetno osuđene na prošloj sjednici optužnog vijeća. Krivnju je priznao i Funda, no on se za sada nije nagodio s tužiteljstvom. Iz pravosudnih krugova mogli su se čuti i komentari kako je pomalo čudno što dr. Smoljić, koji je inače doktor kaznenog prava, što bi značilo da dobro poznaje kako funkcionira kazneni postupak, nije ranije reagirao, ako je prisiljavan na davanje lažnog iskaza, tim više što je s istražiteljima razgovarao još 2011., a saslušavan je tri puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.