Obavijesti

News

Komentari 9

'Nisam pokušao podmititi suce da smanje kaznu Glavašu'

'Nisam pokušao podmititi suce da smanje kaznu Glavašu'
1

Uskok Tadića tereti da je 2010. osnovao skupinu kojoj je cilj bio podmićivanjem ishoditi povoljniju presudu za Glavaša, tada nepravomoćno osuđenog na 10 godina

VIDEO

Poričem da bi počinio bilo koje djelo za koje me terete, rekao je u srijedu osječki poduzetnik Drago Tadić u svojoj obrani u Županijskom sudu u Zagrebu. Uskok Tadića, podsjetimo, tereti da je u ljeto 2010. osnovao skupinu kojoj je cilj bio podmićivanjem ishoditi povoljniju presudu za Branimira Glavaša, tada nepravomoćno osuđenog na 10 godina zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991., kod sudaca Vrhovnog suda.

- Točno je jedino da sam se raspitivao o stanju u predmetu Glavaš i preko supruge o tome obavijestio Glavaševu prijateljicu Sanju Marketić - kazao je Tadić dodavši kako, pristajući na raspitivanje, nije mogao niti slutiti da će završiti na optuženičkoj klupi. Dodao je kako su supruga i on, iako sporedni akteri u cijeloj priči, najgore prošli. Supruga je morala dati ostavku na mjesto ravnateljice osječke gimnazije, a on je ostao bez posla.

Tadić je rekao kako se odlučio raspitati o tome gdje se nalazi predmet Glavaš i što se događa s njim na inzistiranje svoje supruge. U srpnju 2010. je u Jutarnjem listu pročitao da je presuda Glavašu na Vrhovnom sudu donesena te na koji se način dalje postupa i rekao ženi da je s tim gotovo. No, kako se 16. srpnja 2010. našao na zajedničkom ručku s Brankom Hrvatinom, predsjednkom Vrhovnog suda, i nekolicinom drugih iskoristio je priliku, tvrdi, i pitao ga što se događa s predmetom kad dođe u sudsku evidenciju Vrhovnog suda.

- On mi je rekao da je postupak gotov i da predmet ide u sudsku evidenciju i da će ga najvjerojatnije dobiti sudac Ante Potrebica. Hrvatin me tada nije prekinuo niti sam vidio da mu je neugodno. Strašno sam se začudio kad me prijavio - kazao je Tadić. Dodao je i kako mu je Srećko Jurišić, blizak prijatelj Stjepana Mesića i njegova zeta Renata Obranovića, također rekao da će predmet doći do Potrebice, a i Ivić Pašalić mu je to potvrdio.

- Kad su mi Ivan Drmić i Sanja Marketić rekli da Jurišić od njih traži neki novac i da misle da im je podmetnut rekao sam im da ne želim o tome raspravljati i miješati se u to te da sa svojim novcem rade što hoće. Nakon toga niti ja, niti supruga, nismo se vidjeli sa Sanjom Marketić do početka suđenja - rekao je Tadić. Da su Drmić i Marketić podnijeli kaznenu prijavu protiv Jurišića saznao je na nogometnoj utakmici Rijeka - Split, koju je gledao u društvu tadašnjeg ravnatelja policije Olivera Grbića.

- Nazvao sam suprugu i rekao joj da mobitel s kojim je s njima razgovarala da sinu koji ga je bacio. Kako sam katolik obavijestio sam Jurišića da su protiv njega podnijeli kaznenu prijavu. Bio sam uplašen za ženu jer nisam znao što je sve s njima razgovarala i niti u primisli nisam pomislio da bi se to sve mene moglo ticati - kazao je Tadić.

Podsjećamo, Drago Tadić nije htio priznati nedjelo i nagoditi se s Uskokom na dvije godine zatvora. Ostali su se nagodili i dobili uvjetne kazne. Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je nedjelo kao i Sanja Marketić, novinarka, i Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a. Dobili su uvjetno dvije godine uz rok kušnje od pet godina. I Božica Ćavar Tadić, supruga Drage Tadića, predsjednika Uprave Osijek Koteksa, priznala je sudjelovanje u pokušaju podmićivanja. Osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora, no u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi djelo.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je