News

Komentari 9

Drama Bugarina u Hrvatskoj: Danima spava u vozilu, dobio je visoku kaznu, a sve zbog - ulja

Drama Bugarina u Hrvatskoj: Danima spava u vozilu, dobio je visoku kaznu, a sve zbog - ulja

Bugarin Georgi Peshin kupio je u Italiji 39 litara suncokretovog ulja koje je htio prevesti u Bugarsku. Na graničnom prijelazu Tovarnik su ga kaznili s 25.000 kuna iako prevozi robu iz zemlje EU u drugu zemlju EU

Bugarin Georgi Peshin (36) od nedjelje boravi u svom vozilu na graničkom prijelazu Tovarnik zbog 39 litara suncokretovog ulja koje je kupio u Italiji i planirao prevesti u Bugarsku gdje živi s obitelji. 

Kako javlja Večernji list, prilikom izlaska iz EU, hrvatska carina je kod njega našla ulje i Carinska uprava mu je izrekla prekršajni nalog prema kojemu je kriv i mora platiti kaznu od 25.000 kuna. Kako navode, u prekršajnom nalogu stoji da je kriv što nije prilikom izlaska iz carinskog područja EU, kao vozač teretnog vozila za prijevoz automobila, podnio carinsku deklaraciju za robu komercijalne naravi. Iz toga proizlazi da je prekršio Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU, a kaznu mora platiti odmah. 

Dražen Čavar, odvjetnik iz Vinkovaca koji zastupa Peshina, kaže da su na to uložili prigovor i očekuje da će biti oslobođen. 

-  Činjenica je da je Georgi Peshin državljanin EU i da je robu kupio u Italiji, koja je također država EU, i prevozio je u Bugarsku koja je još jedna država EU. Uz to radi se o robi koja nije komercijalne naravi i kažnjen je prilikom napuštanja Hrvatske. Isto tako moj klijent posjeduje i račun za kupljeno suncokretovo ulje, vrijedan oko 70 eura, za što bi trebao platiti kaznu koja iznosi više od 3000 eura - rekao je za Večernji. 

Dodao je kako se u ovakvim slučajevima stranim državljanima oduzimaju dokumenti i ne vraćaju dok se ne plati kazna te poručio kako ovo nije jedini takav slučaj gdje hrvatska carina izriče visoke novčane kazne za državljane EU i robu koja se kreće unutar Europske unije. 

Najčitaniji članci