News

Komentari 45

Kod Gradiške uhvatili muškarca s vrijednim fosilima praslona: 'Ovo vidim prvi put u životu'

Kod Gradiške uhvatili muškarca s vrijednim fosilima praslona: 'Ovo vidim prvi put u životu'

Radi se o fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti iz geološkog razdoblja srednjeg miocena, staroj oko 15 milijuna godina, rekao nam je kustos Dražen Japundžić

Granična policija na graničnom prijelazu Stara Gradiška u večernjima satima 17. travnja u automobili slovenskih registarskih oznaka pronašla je okamenine stare oko 15 milijuna godina. 

– Na granicu je osobnim automobilom iz BiH došao državljanin Slovenije (46) kod kojeg su u unutrašnjosti automobila policajci u suradnji s carinicima pronašli 82 komada okamenjenih predmeta. Prvim pregledom utvrđeno je da se radi o fosilima životinjskog podrijetla – rekao je na Filip Valentić, pomoćnik načelnika Postaje granične policije Stara Gradiška na konferenciji za medije. 

Policija je u pomoć pozvala struku, odazvao se Dražen Japundžić, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Zagreb. 

– Ovako nešto prvi puta u životu vidim, mada znamo da to postoji. Naime, radi se o fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti iz geološkog razdoblja srednjeg miocena, staroj oko 15 milijuna godina. Koliko za sada znamo fosili potječu s lokalitet Gračanica kod Bugojna (BiH) gdje se nalazi rudnik lignita. S obzirom da takve pronalaske uglavnom iskopavaju nestručni ljudi iz ovoga što je pronađeno na granici dalo bi se zaključiti da je riječ o praslonovima, također ima i nekoliko fosiliziranih vodozemaca iz tog doba, što je s našeg gledišta neprocjenjive vrijednosti – rekao je Dražen Japundžić, kustos.

Po riječima policije daljnje krim istraživanje u svezi osujećenog pokušaja krijumčarenja se i dalje nastavlja s ciljem utvrđivanja gdje je su okamenine trebale završiti. 

Policija iz Hrvatske kontaktirala je kolege iz BiH, a očekuje se uključivanje i relevantnih institucija dvije države koje će donijeti odluku o daljnjoj sudbini otkrivenih fosilnih okamenina.

Najčitaniji članci