Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Policajci na Ugljanu su zbrinuli Dance: Stradala im je jedrilica

Nautičari, četvero odraslih Danaca s dvoje male djece, sidrili su u luci, ali je sidro popustilo zbog jakog vjetra. Jedrilica je stradala, ali nautičari su se spasili. Na cesti su ih zatekli policajci i ponudili im smještaj

Foto: Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture
3 komentara

Izrazito jako nevrijeme poremetilo je planove za plovidbu brojnim turistima. Pune ruke posla su imale sve lučke kapetanije i spasioci koji su u noći na ponedjeljak kraj otoka Molata spasili čak 56 ljudi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kroz cijelu večer je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka primila 150 dojava.

Spasili 50 djece kod Molata 

Prvu dojavu o nesreći MRCC Rijeka zaprimila je nešto poslije 22 sata. Pet jedrilica s ukupno 50 djece i šestero odraslih nasukale su se u uvali Jaz na sjevernom dijelu Molata. Lučka kapetanija Zadar i Pomorska policija Zadar krenule su u spašavanje te su ubrzo svih 56 ljudi prevezli na sigurno. 

ZBOG OLUJNOG NEVREMENA Talijanski tinejdžeri nasukali se na Molatu: Čekaju da ih spase

Među spašenima je naviše djece od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa šest članova posade nasukanih jedrilica, javlja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Srećom, nitko od njih nije ozlijeđen, a nije uočeno ni onečišćenje mora. 

-  Iskren ću vam biti, ja ovakvo što ne pamtim! Mogu se sjetiti da je 2015. bila jaka tramuntana, ali nikad nije ovako dizalo krovove. Ličilo je na tornado, pa ispred zgrade Lučke kapetanije u Zadru, tu ispred restorana Kornati mareta se penjala na rivu, što nikad nije! Još se utvrđuju štete - rekao je ranije u ponedjeljak Alen Rukavina iz Lučke kapetanije Zadar. 

Foto: čitatelj 24sata

Nestao sa šestero djece 

Osim na Molatu, spasioci su bili na terenu na cijelom području zadarskog arhipelaga, a sve je okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih. Lučka kapetanija Zadar će organizirati izvlačenje potonulih, nasukanih i oštećenih plovila. 

Do jutarnjih sati je trajala potraga i za sedam državljana Češke, jednim odraslim i šestero djece, koji su zadnji put viđeni kako plove između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Iako ih do jutra spasioci nisu našli, kasnije im je javljeno da su se vratili sami. 

Tri plovila nasukala su se na Susak, pri čemu nije bilo niti ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, javlja Ministarstvo. 

Policajci ponudili smještaj Dancima 

Usidrena jedrilica nasukala se u noći na ponedjeljak i u Kalima na otoku Ugljanu. Nautičari, četvero odraslih Danaca s dvoje male djece, sidrili su u luci, ali je sidro popustilo zbog jakog vjetra. Jedrilica je stradala, ali nautičari su se spasili. Morali su se probijati kroz gustu šumu da bi došli do prometnice.

Na cesti su ih oko ponoći zatekli policajci. Priskočili su im u pomoć te su prenoćili u prostorijama policije u Preku, kamo su prevezli prestrašene nautičare. Danci su ostali bez novca i dokumenata koji su im ostali u jedrilici. Policajci su im pružili smještaj, nahranili ih te jednog od njih, koji boluje od dijabetesa, prevezli po liječničku pomoć. 

Možda vas zanima i ovo:
Message