Obavijesti

News

Komentari 121

Drama majke: "Žele mi oduzeti moju djecu i na njima zaraditi"

Drama majke: "Žele mi oduzeti moju djecu i na njima zaraditi"
1

Đurđevac: Jadranka je uz pomoć prijatelja uredila stan kako bi petero djece ostalo s njom. Ali žele joj uzeti djecu i dati ih udomiteljima. Ministarstvo provjerava slučaj

VIDEO

Iza samohrane i nezaposlene Jadranke Toth (45) iz Đurđevcanjezinih petero malodobne djece i njihove prabake Ane Cestar (91) prošla je još jedna neizvjesna noć. Jadranka i njezina baka, kažu nam, nisu oka sklopile.

U strahu su i djeca, naročito mlađi, u očekivanju ovrhe kojom bi svih petero mališana u dobi od sedam do 13 godina ovih dana trebali završiti u udomiteljskoj obitelji.

Naime, koprivnički Općinski sud izdao ovrhu kojom njezina djeca moraju u udomiteljsku obitelj u Đurđevcu i to prema rješenju Centra za socijalnu skrb iz Đurđevca.

- Istina je da smo siromašni, ali smo nedavno uz pomoć ljudi namjestili stan te djeca sad imaju sve za normalan život. No Centar za socijalnu skrb ne odustaje i tražio je da u ponedjeljak dobrovoljno predam djecu. Nisam to učinila. Rekla sam da dođu sami i donesu svu obuću i odjeću, jer ono što sam im ja kupila ne nose sa sobom – rekla je potresena majka, dok su se četiri djevojčice te sin tiskali oko nje kao pilići oko kvočke. I mališani, stari između sedam i 13 godina, sa strahom čekaju što će se dogoditi. 

Majka nikad nije radila i čitavo je vrijeme na Zavodu za zapošljavanje, a obitelj živi od 2080 kn zajamčene minimalne naknade i 2489 kn dječjih doplataka

Jadranka u postupku Centra ne vidi želju da se pomogne djeci, nego misli da je jedini motiv da se pogoduje udomitelju. To tvrdi i predsjednica Udruge Drugi val Žaneta Višy–Kevešević, inače diplomirana pravnica, koja se pojavila kao umješač, treća osoba u postupku, pred Centrom i pred sudom. 

Naime, još 10. kolovoza zatražila je tzv. povrat u prijašnje stanje. Međutim, sud je nakon toga odobrio ovrhu bez da je razmotrio taj prijedlog, što je prema zakonu bio dužan. Stoga su Žaneta i majka Jadranka podnijeli kaznenu prijavu protiv sutkinje i djelatnica Centra, a od Ministarstvu socijalne skrbi tražili su da se đakovački Centar za socijalnu skrb izuzme iz postupka. Na sve zakonom dopuštene načine pokušavaju osporiti odluku Centra i sudsku ovrhu.

'Dvoje najmlađih ne prestaje plakati'

- Starijoj smo djeci gospođa Žaneta i ja nekako objasnili da po njih u školu mogu doći policajci i odvesti ih u drugu obitelj. No dvoje najmlađih, od kojih kći koja ide u 1. razred, ne prestaje plakati. Nju smo nas dvije odvele u školu i rekle da ćemo je čekati - rekla nam je majka dok je stalno gledala prema dvorišnim vratima.

Ponovno je naglasila da djecu ne želi voditi u Centar, ali ako dođu po njih policajci, neće im se suprotstavljati. Rekla nam je da nikad nije tukla ili na bilo koji način zlostavljala djecu ili ih zapuštala.

Govorila nam je kako živi skromno u kući bez tekuće vode, ali unatoč tome djeca idu uredna i čista u školu. Uz pomoć Udruge i nekih ljudi, skromni dom je donekle namješten. Starije kćeri spavaju u jednoj, a ona s troje najmlađih u drugoj sobi. Baka spava u kuhinji. Uvjerena je da će Ministarstvo, kojemu je upućena žalba na postupak Centra i čije se izuzeće traži, poništiti odluku đurđevačkog Centra, za koju tvrdi da je nezakonita.

Jadranka i Ženeta u ponedjeljak su bile u Centru gdje su tražile uvid u dokumentaciju o udomiteljima. 

- Na upit koji su motivi udomitelja, socijalna radnica iz tima za udomiteljstvo nam je rekla kako ta obitelj voli djecu, jer ih ima troje, te da im „treba novac za otplatu kredita kojim su nedavno kupili veliku kuću“. To nas je šokiralo, jer je na površinu isplivao glavni razlog udomljavanja – kazala je Žaneta Višy–Kevešević.

Predsjednica Udruge tvrdi da imaju informacije kako u udomiteljskoj obitelji samo otac ima primanja, dok ih majka godinama nema, a tek nedavno je otvorila obrt.

Ako udome Jadrankinu djecu, na mjesec bi primali čak 12.000 kuna naknade. Prema Zakonu, kazala je Višy-Kevešević, udomitelji bi trebali imati najmanje 6800 kuna čistog prihoda kako bi mogli ući u registar udomitelja, što, tvrdi, ovi udomitelji nemaju. U Centru za socijalnu skrb tvrde da su ocijenili da udomiteljska obitelj ispunjava sve potrebne pretpostavke za obavljanje udomiteljstva.

Članovi udomiteljske obitelji nisu htjeli s nama razgovarati, a iz Ministarstva socijalne skrbi rekli su nam da su zaprimili prigovor i da će ga po hitnoj proceduri provjeriti.

Centru za socijalnu skrb smo uputili dopis s upitom inzistiraju li i dalje na odvođenju djece. No do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Prema riječima Žanete Višy - Kevešević, nakon zahtjeva za izuzećem đurđevačkog Centra oni više ne smiju izdati nalog policiji da dovedu djecu jer za to više nemaju prava. Stoga su telegramom pokušali utjecati na majku da sama dovede djecu. Što ona, kako nam je rekla, ni u ludilu neće napraviti. Ne želi da netko vraća kredite dobivajući 12.000 kuna za udomiteljstvo.

Jadranka ima puno planove: Želi uvesti vodu 

Inače, u tijeku je sudski postupak kojim bi se trebalo prenijeti vlasništvo kuće na baku Anu temeljem neprekidnog posjeda od 43 godine, a baka nam je rekla da će s Jadrankom sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju kako bi Jadranka mogla postati vlasnik kuće. 

- Tada nas nitko neće moći micati - kaže vitalna starica.

Jadranka ima puno planova. Jedan od prioriteta je uvođenje tekuće vode i gradnja sanitarnog čvora u kući čim se riješi vlasništvo. Za to je Udruga “Drugi val” pripremila već nekoliko donatora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina