Obavijesti

News

Komentari 425

Okončana drama: Specijalci se povukli, pustili uhićene radnike

Okončana drama: Specijalci se povukli, pustili uhićene radnike
14

Desetak privedenih radnika na slobodu su pušteni oko 14 sati, a u Pučišćima su ih uz pljesak dočekale kolege, desetak sindikalista Brodosplita i brojni mještani

VIDEO

Nešto nakon 9 sati došlo je do naguravanja mještana s policijom prilikom pokušaja ulaska stečajnog upravitelja u Upravnu zgradu Jadrankamena. Nekoliko ljudi je 'potrpano' u marice, a razbijeno je i staklo na ulazu u zgradu. Jednoj ženi i jednom muškarcu je pozlilo te im je pružena liječnička pomoć.

Oko 70 radnika okupilo se ispred centralne zgrade Jadrankamena, koju je čuvalo 80 policajaca. U Pučišća su stigli i radnici Uzora i Montera kako bi pružili podršku radnicima Jadrankamena.Oko 14 sati došlo je i desetak radnika Brodosplita, predvođeni Zvonkom Šegvićem, predsjednikom Nezavisnog sindikata Brodosplita. Stigli su kombijem noseći zastave Hrvatske udruge sindikata.

Policija je potvrdila kako je uhitila desetak ljudi zbog onemogućavanja  da obavljaju svoj posao. Oni su na slobodu pušteni oko 14 sati, a u Pučišćima su ih uz pljesak dočekale kolege, desetak sindikalista Nezavisnog sindikata Brodosplit i mještani. 

Pušteni radnici kazali su kako se policija, koja ih je u postaji držala od 9 sati ujutro, prema njima ophodila "ljudski i korektno", te su im kazali kako samo moraju raditi svoj posao.

Ostojić: U Pučišćima se samo provodi sudska odluka

- U Pučišćima se samo provodi sudska odluka. I temeljem te sudske odluke policija osigurava da stečajni upravitelj radi svoj posao - rekao je ministar policije Ranko Ostojić.

Jake snage interventne policije stigle su rano jutros u Pučišća na otoku Braču kako bi omogućili sudskom ovršitelju Ivanu Bučanu ulazak u Jadrankamen. Opkolili su kuću sindikalnog čelnika Tončija Drpića, koji se zabarikadirao unutra. 

- Jutros mi je kuća okupirana policajcima, cijelo mjesto je okupirano kao u Staljinovo doba. Dobar dan socijaldemokracijo! Šalju na gladne radnike policiju, a lupeži se šetaju. Ustali smo protiv kriminala i evo kako nam vraća ova hrvatska vlast - rekao je Drpić u kratkom javljanju za Hrvatski radio

- Ja moram biti zaključan u svojoj kući kao najveći kriminalac da me ne bi priveli. Mi ćemo braniti naš dom do posljednje kapi krvi. Neka nas hapse! - urlao je Drpić.

Neslužbeno doznajemo da je uhićen Marko Eterović, član Izvršnog odbora Nezavisnog sindikata Jadrankamena. 

Građanska akcija objavila je na svojoj Facebook stranici da je interventna policija uhitila sindikalnog čelnika Jadrankamena u 4 sata ujutro te da drže cijelo Pučišće pod opsadom: "Radnici i mještani se okupljaju da ga izvade iz policijske postaje. Interventna se priprema mlatiti ljude", piše na zidu Građanske Akcije. 

Postupamo po nalogu suda te osiguravamo javni red i mir, kratko su izvijestili iz policije. Eterovića su priveli na obavijesni razgovor. Trebao bi im pružiti izvjesne informacije vezane uz stečajnu masu firme. Radi se navodno o automobilu firme kojeg on koristi.

Danima uoči dolaska policije Drpić je najavljivao žestok otpor policiji kada stignu u Pučišća. Ispred njegove kuće žene su napravile kordon i ne propuštaju policiju. 

- Među njima je i moja bolesna majka - rekao je Drpić.

Drpić je rekao kako će stečajni upravitelj firmu naći praznu. Dodao je da radnici danas ponovno idu u štrajk jer ne žele da im "kontroverzni prisilni upravitelj, koji iza sebe ostavio puno upropaštenih poduzeća", provodi reviziju nad Jadrankamenom koji ima stoljetnu tradiciju. Radnici su prošli tjedan imali jedini uvjet koji su dali Vladi - da stečajni upravitelj ne bude kontroverzni Ivan Bučan.

Bučan napustio Jadrankamen, mještani ga gađali jajima

Bučan je oko podneva napustio Pučišća u pratnji policije. Izveli su ga na sporedni ulaz, preko nogometnog igrališta, gdje ga je čekalo policijsko vozilo. Potom su ga prevezli u Supetar odakle će trajektom za Split. Istodobno se povukla i interventna policija. Mještani, koji su ga gađali jajima i krumpirima, smatraju da nije trebao ni dolaziti, pogotovo uz ovakvu demonstraciju sile. 

Predsjednik nezavisnog sindikata Tonči Drpić još jednom je osuo pregršt optužbi na Bučanov račun.

- On je Orešarov igrač, kriminalac, upropastio je i pokrao sve firme u kojima je bio - grmio je Drpić. Kaže da je posjet stečajnog upravitelja bio samo provokacije, jer ništa pametnog dans nije uradio ni postigao.

- Sastančio je s poslovođama-pacovima, a policija hapsi radnika koji duži službeno auto za potrebe firme - nabraja sindikalac. 

Stečajni upravitelj prozvao je medije kao glavne krivce za situaciju, jer Drpiću daju previše medijskog prostora. Na optužbe je uzvratio kako samo želi pomoći firmi i radnicima, te da je došao ponovno pokrenuti proizvodnju.

- Ma što će on pokretati proizvodnju, mi nikad nismo ni prestali raditi - nepomirljiv je Drpić. Napomenuo je da će kamenari s radom prestati jedino kada se Bučan ponovno ukaže u pogonu. 

Nakon odlaska stečajnog upravitelja Pučišćani  su se razišli, a manje grupice su ostale razmjenjivati dojmove. Mještani su nezadovoljni i angažmanom općinskih vlasti u krizi koja vlada mjestom, te će uskoro raspisati referendum za njihovu smjenu.  

Nekad renomirani svjetski proizvođač mramora propao je nakon što je dospio u ruke Bruna Orešara. Firma je opterećena sa 150 milijuna kuna duga, a radnici mjesecima nisu dobili plaće.

Čačić: Jadrankamen će nastaviti proizvodnju

Jadrankamen će nastaviti proizvodnju, jer je to dobra i perspektivna firma. Problem su sindikati, ili ne znam tko već, koji to koče - komentirao je Čačić.

U Saboru stanka zbog Jadrankamena

Hrvatski laburisti su jutros na početku zasjedanja Hrvatskog sabora zatražili desetominutnu stanku zbog intervencije policije u Pučišćima na Braču. Zahtjevu za stankom potom su se pridružili i drugi saborski klubovi. Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem odobrio je stanku, a svoje obraćanje nakon stanke najavili su i predstavnici još nekoliko klubova.

Sindikati zbog incidenta na Braču pozvali Ostojića na GSV 

Predsjednici četiriju sindikalnih središnjica (SSSH, NJS, URSH i Matice) pozivaju ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da zbog današnje policijske "asistencije", odnosno primjene sile i lišavanja slobode sindikalista Jadrankamena, ali i drugih građana Pučišća na Braču, dođe na početak sutrašnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

– Provedena (re)akcija represivnoga državnog aparata prema radnicima i njihovim sindikalnim predstavnicima, dok su nadležne državne institucije, bez ikakve reakcije, svih ovih godina promatrale pljačku i prijevaru tih istih radnika posve nam je neprihvatljiva. Stoga očekujemo da se odazovete pozivu i na GSV-u objasnite razloge poduzimanja ove akcije te date odgovore na pitanja koja članovi ovoga tripartitnoga nacionalnog tijela zasigurno zaslužuju – piše u pozivu koji potpisuju Mladen Novosel, Krešimir Sever, Vilim Ribić i Damir Jakuš.

'Priveli su ženu samo zato jer je imala transparent'

Iz pokreta 'Volim Hrvatsku' u četvrtak su poslali priopćenje kako je policija oko 13 sati privela njihovu članicu Željanu Maričić. 

- Privedena je samo zbog razloga što je s transparentom u ruci mirno protestirala pored jakih snaga interventne policije. Stanovnica grada Supetra, revoltirana angažmanom policije protiv radnika Jadrankamena u Pučišćima, u supetarskoj trajektnoj luci transparentom je izrazila svoje neslaganje s provedenom akcijom interventne policije. Na transparentu je pisalo 'Sramite se! Štitite lopove! - stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 425
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije