Obavijesti

News

Komentari 157

Tragedija: "Iz jame je izašlo 29 rudara, petorica su poginula"

Tragedija: "Iz jame je izašlo 29 rudara, petorica su poginula"
33

Zenica: Do snažnog gorskog udara koji je izazvao odrone u rudniku došlo je nakon potresa koji se osjetio u četvrtak popodne. Spašene rudare odvezla su vozila Hitne

VIDEO

Živi su! Svi izlaze na nogama! , govorili su članovi obitelji rudara iz rudnika Raspotočje dok su spasioci izvodili njihove najmilije iz zatrpanog okna. No euforiju i sreću uskoro su zamijenili krici i plač , nakon što su spasioci suznih očiju rekli da pet od 34 rudara , nažalost, neće izaći iz rudnika.

Njih su u četvrtak popodne na 200 metara dubine zatrpali zemlja i ugljen nakon što je zenički kraj uzdrmao potres jačine 3,4 stupnja prema Richteru . Spasioci su odmah telefonski stupili s njima u kontakt i činilo se kao da su svi dobro. Do njih su se probijali 20 sati , a rudari su sa svoje strane rukama kopali zemlju kako bi što prije izašli na slobodu .

Napokon, u petak malo prije podneva uspjeli su se do njih probiti i spasiti 29 rudara . Tek tad su shvatili da petorica nedostaju. Za četvoricu je potvrđeno da su poginuli , a do jednog nisu mogli doći.

Oko 13.30 sati hitna pomoć je napustila rudnik, a jamu su zatvorili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spašeni rudari iz okna su izlazili jedan po jedan, vidno iscrpljeni i uprljani. Mnogi od njih su plakali na putu do vozila hitne pomoći , a neke su morali pridržavati da se ne sruše od šoka i tuge . Pred rudnikom su se okupili deseci članova obitelji, čiji krici su se jezivo širili krajem kad bi saznali da se netko od njihovih, nažalost, nije izvukao. Brat jednog poginulog nekoliko puta je padao u nesvijest.

Zatočeni rudar je mladi Hajrudin Bradarac , koji se u Raspotočju zaposlio samo tri dana ranije. Poginuli su Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković . Njega je pred rudnikom čekala mlada kći Medina, koja je briznula u plač kad je doznala tragičnu vijest.

- Cijelu noć sam bio ovdje i čekao vijest o svojem bratu. Dobivali smo stalno drukčije informacije, ali sad se zna da je on među petoricom koji se nisu izvukli. Radio je u rudniku deset godina - rekao je za Dnevni avaz Semir Halač , brat Fahira Halača.

Rudari, koji su čekali vijesti, rekli su da je stanje u Raspotočju godinama katastrofalno . Već dugo govore nadređenima da se nešto mora popraviti jer ovo nije prvi put da je u tom rudniku netko stradao.

Samo ove godine zabilježena su tri incidenta , a u zadnjem, u kolovozu, teško je ozlijeđen jedan, a lakše tri rudara.

- Ne razmišljamo o zatvaranju rudnika nego o otvaranju drugih, sigurnijih lokacija unutar jame. Riječ je o gorskom udaru, prirodnoj katastrofi koja se ne može predvidjeti - rekao je direktor rudnika Esad Čivić.

VIDEO

Potres magnitude 3,5 po Richteru

Odroni do kojih je došlo uslijed gorskog udara veći su od 79 metara , tako da će za oslobađanje rudara biti potrebno mnogo više vremena. U međuvremenu su spasioci pokušali doći do zatočenih rudara.

Na širem području Zenice u četvrtak u 16.28 sati osjetio se potres magnitude 3,4 stupnja po Richteru. Zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva .

Epicentar potresa je bio na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu "gorskog udara" na jednom od radilišta u jami Raspotočje. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih potresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović