Obavijesti

News

Komentari 88

'Sramota da su prestali tražiti Dinu. Molim vas, pomozite...'

'Sramota da su prestali tražiti Dinu. Molim vas, pomozite...'
1

Nakon što je prekinuta potraga za preostalim nestalim članovima posade Bourbon Rhodea, obitelj hrvatskog kapetana se javila hrvatskim medijima i zatražila pomoć od predsjednice, premijera i cijele Vlade

VIDEO

Obitelj nestalog šibenskog kapetana Dine Miškića obratila se redakcijama nakon službene objave odluke o prestanku potrage za 7 nestalih članova posade broda Bourbon Rhode. Ne žele se pomiriti s tom odlukom o prestanku potrage koju smatraju skandaloznom i sramotnom te mole državni vrh za pomoć.

- Obitelj Miškić šokirana je nakon službene objave skandalozne i sramotne odluke o prestanku potrage za 7 nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, među kojima i je hrvatski državljanin, kapetan Dino Miškić. Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za 3 preostale splavi za spašavanje tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene – a potraga je obustavljena nakon samo 7 dana. S time se ne možemo niti ćemo pomiriti! Apeliramo na Premijera, Predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska 3 splavi.

- Kao predstavnike vlasti, molimo Vas - učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca! - dramatičan je apel obitelji nestalog Šibenčanina Dine Miškića.

Pokretanje videa...

01:49

Oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova

Podsjećamo, vlasti Martiniquea javile su u petak navečer da je obustavljena aktivna potraga za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i ostalim pomorcima broda Bourbon Rhode koji je potonuo 26. rujna nakon što je ušao u snažan uragan.

Poruke hrvatskog kapetana: 'Valovi su visoki 10 metara!'
Poruke hrvatskog kapetana: 'Valovi su visoki 10 metara!'

Dosad su pronašli troje mornara s broda, izvukli su četiri tijela, a nestalim se smatra još sedmero ljudi, među njima i šibenski kapetan Miškića.

Photo aérienne du TUG Bourbon Rhode, remorqueur de terminaux pétroliers

Nakon što je objavljena vijest o prestanku potrage, u subotu se službenim priopćenjem javilo i Ministarstvo vanjskih poslova koje prenosimo u cijelosti:

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova

Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera  CROSS s Martiniquea da je 4. listopada o.g. obustavljena potraga za nestalim članovima posade broda Boubron Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2.000 km od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH želi izvijestiti javnost o sljedećem: Od trenutka kada je objavljena vijest o potonuću broda Bourbon Rhode s 14 članova posade, među kojma je bio i zapovjednik broda, hrvatski državljanin kapetan Dino Miškić, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bilo u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića. Veleposlanstvo RH u Parizu je francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana (dvostruka površina Hrvatske). Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih. Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insitucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović