News

Komentari 28

Dramatična snimka spašavanja na Sljemenu: 'Bili su u teškom stanju, jako im je bilo hladno'

Dramatična snimka spašavanja na Sljemenu: 'Bili su u teškom stanju, jako im je bilo hladno'

Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje, kaže HGSS-ovac

Liječnici na Hitnoj medicini imali su tijekom vikenda dosta posla, a najteža nesreća dogodila se dvojici mladića koji su zadobili teške ozljede tijekom spusta strunjačom na Crvenoj stazi na Sljemenu u noći sa subote na nedjelju.

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje na Sljemenu 

Liječnici koji su primili dvojicu mladića kazali su kako je riječ o težim ozljedama, rekla je doktorica Nevena Đurović s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu za Dnevnik Nove TV.

Apelirala je na roditelje da pripaze gdje su im djeca, pogotovo zbog toga što nije prvi put da se tako nešto dogodilo.

- Crveni spust je opasan i za skijaše, a pogotovo za sanjke - naglasila je dr. Đurović te istaknula kako su mladići riskirali svoje živote, kao i HGSS-ovih pripadnika koji su ih spašavali.

- Jako opasno i neugodno, nije za šaliti se - upozorila je liječnica.

Prije nekog vremena zabilježena je slična situacija i liječnica se čudi kako ljudi nisu izvukli pouku.

'Bilo je intenzivno i vrlo dramatično'

Akcija na Sljemenu trajala je dva sata i 15 minuta, u akciji na je sudjelovao i Filip Filipović iz HGSS-a grada Zagreba.

- Sinoć je to izgledalo intenzivno i vrlo dramatično. Naime po dojavi da se na Sljemenu nalaze dvije unesrećene osobne na crvenom spustu, s popriličnim ozljedama prema navodima dojavioca, to je za nas moglo značiti samo jedno, da se netko na Crveni spust po noći išao sanjkati. Znajući da je crveni spust pripremljen za FIS natjecanje koje slijedi za par dana i da je staza ledena i tvrda, sanjkanje nije moguće.

Nažalost prekinula se telefonska linija sa dojaviocem nesreće pa nismo mogli saznati ni točan broj osoba ni mjesto nesreće, što je podiglo ozbiljnost situacije - opisuje Filipović za RTL.

Filipović je rekao i kako ne znaju koja je bila točna brzina kojom su mladići na strunjači jurili, no kako se to može pretpostaviti.

- Kada smo shvatili da su oni uzeli jednu zaštitnu strunjaču na kojoj su se spustili niz zaleđenu stazu na udaljenosti od 200 metara, to bi moglo biti preko 80 kilometara na sat. Strunjača na ledu nema gotovo nikakvo trenje i to je strahovito velika brzina - kaže.

A našli su ih na ulazu u jedan šumarak kraj razvodnih ormara infrastrukture skijališta.

- Bili su u poprilično teškom stanju, međutim prisebni i komunicirali su s nama. Jako im je bilo hladno, kiša je padala ledena, puhao je vjetar. Oni su imali moguće neke teže povrede prema onome što smo mogli vidjeti, a to je tako i bilo.

Napravili smo trijažu i krenuli smo ih zbrinjavati. Prvo ide brzi trauma pregled na licu mjesta kao bi se utvrdile sve moguće ozlijede koje možemo vidjeti i neke koje bi mogle postojati ali ih ne vidimo i priprema za transport i transport na vrh - rekao je.

- Mi smo njih prebacili na vrh do naših prostorija, a hitna je došla u roku od 15 minuta. Jedan od unesrećenih je gubio svijest poprilično i bio je na rubu da se nije odazivao i nije reagirao na podražaje i to nam je malo podiglo adrenalin - kaže Filipović.

A za sve ostale kojima bi takvo nešto moglo pasti na pamet, ima samo jednu poruku:

- Postoje mjesta za sanjkanje i postoje mjesta za skijanje i druge sportove. Nećete se ići na teniski teren bavit sinkroniziranim plivanjem, pa se isto tako nemojte ni na skijalištu sanjkati - zaključio je.

Najčitaniji članci