Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Dražen Slavica: Ne osjećam se krivim za Kornatsku tragediju

Pred sucem Borisom Radanom iskaz je prvi dao Josip Klarić, otac poginulog vatrogasca Dine Klarića, koji je i sam bio na Kornatu i među prvima pronašao stradale vatrogasce...

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
61 komentara

Tri godine nakon oslobađajuće prvostupanjske presude Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku šibenskih vatrogasaca, za kornatsku tragediju, na Županijskom sudu u Zadru počelo je ponovljeno suđenje. Vrhovni je sud, naime, presudu ukinuo iz proceduralnih razloga. U sudskom je vijeću umjesto pet sjedilo samo troje članova. Sada se Slavici sudi pred izmijenjenim vijećem kojim predsjeda sudac Boris Radman. Optužbu ponovno zastupa zamjenik šibensko-kninskog državnog odvjetnika Zvonko Ivić, koji u optužnici Slavicu tereti za brojne propuste u organizaciji gašenja požara, spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu te za slanje maloljetnika na intervenciju.

Dražen Slavica izjasnio se pred Sudskim vijećem da je razumio optužnicu te da se ne osjeća krivim. Prvi je svjedočio bivši vatrogasac Joško Klarić, otac tragičnoga stradaloga Dina Klarića, koji je 30. kolovoza 2007. prvi došao do unesrećenih vatrogasaca na Kornatu. Klarić je ponovio svoj iskaz od prije gotovo šest godina. Rekao je kako je još prije polaska na intervenciju primijetio da svi gasitelji nisu najspremniji za gašenje požara, te da među njima ima i maloljetnika. Podrobno je prepričao kako je teklo iskrcavanje vatrogasaca na otoku, te kako je bio loš sustav veza. Čim je došao do unesrećenih nazvao je JVP i izvijestio ih da ima ranjenih i mrtvih. Na ponovnom suđenju Klarić je ustvrdio kako nije on prvi koji je došao do unesrećenih. Naveo je da je dok je išao prema stradalima vidio helikopter sa sajlom.  

- Dok sam išao prema Šipnati vidio sam taj helikopter, ali zbog dima i konfiguracije terena nisam vidio što prevozi. Kasnije su mi rekli da je prevozio posudu za gašenje požara. I Frane Lučić spominje u svom iskazu da ih je preletio helikopter. To vam govorim jer je to helikopter koji je došao prije mog dolaska do njih. On je očevidac prije mene, nisam ja prva osoba koja ih je našla, posvjedočio je Klarić. Dodao je kako se u prošlom suđenju kroz sva ročišta uopće nije došlo do tog helikoptera, te da je on nepoznanica i danas.  Klarić sporni helikopter dovodi i u vezu s tragovima na koje je naišao kada je došao do stradalih vatrogasaca.

- Rekao sam da sam našao sve izneređeno, od odjeće koju su oni skidali koja je bila razbacana kao i kruh. Najbolje se vidjelo kod stradalih iza stijene, naročito kod moga sina. Iza njega su bile stijene. Na sebi nije imao odjeće, ni on ni stradali. A, njegova odjeća skupa s kožom, s prstima bila je zalijepljena na stijenama, s grčem u glasu je rekao Klarić. Došao je do zaključka da razbacana odjeća, pa čak i komadi lijevih čizama i cipela nisu mogli tako završiti osim rotacije elise helikoptera. Ponovno je svjedočio i jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije Frane Lučić.  

U svom iskazu ispričao je kako su nakon silaska iz helikoptera išli prema otprilike kilometar udaljenoj kruški s vodom. Prisjetio se kako je teren po kojemu su hodali bio surov i teško prohodan.

- Odjednom sam osjetio strašnu toplinu, spustio sam vizir kacige, čuo sam kao neki huk, kao da nešto brzo dolazi. Najprije sam osjetio vrućinu, a vatru sam vidio tek kasnije. Do mene je došla za nekih desetak sekundi, ispričao je Lučić. Na pitanje tužitelja je li osjetio miris benzina, odgovorio je kako nije. Ponovljeno suđenje Draženu Slavici, kako se očekuje, trebalo bi trajati znatno kraće. Predviđeno je ispitivanje oko 40 svjedoka, što je gotovo četiri puta manje nego na prvom suđenju, koje je trajalo dvije i pol godine i za što je bilo potrošeno 60 raspravnih dana. 

Možda vas zanima i ovo:
Message