Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

Dresirane pčele prvi put našle eksploziv, i to u Hrvatskoj

Obećavajući rezultati istraživanja koje se provodi u Hrvatskoj pokazuju da bi moglo doći do bržeg uklanjanja milijuna zaostalih mina diljem svijeta i moglo bi biti spašeno na tisuće života

pcele
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
17 komentara

Dresirane 'pčele njušilice' prepoznaju miris eksploziva i prvi put su uspješno iskorištene u pronalaženju mina u Hrvatskoj. Pčele su dovele stručnjake za razminiravanje do preostalih mina i drugih eksploziva u Hrvatskoj iz razdoblja Domovinskog rata, izjavili su stručnjaci za Daily Mail. 

Stručnjaci su izjavili da bi pčele u određenim okolnostima mogle biti uspješnije u potrazi za eksplozivima od pasa jer su jeftinije i mogu dulje raditi. Pčele za pronalaženje eksploziva počeli su trenirati prije četiri godine, a sada su prvi put uspješno našle mine.

Fizičar s britanskog Sveučilišta St. Andrews Ross Gillander pomogao je u izradi opreme za praćenje kretanja pčela, kojom se otkrivaju sićušni tragovi eksploziva na pčelama nakon povratka u košnice. Kada je potvrđena prisutnost tragova, fotografije snimljene dronovima pokazale su mjesta na kojima su ih pčele prikupile.

Obećavajući rezultati istraživanja koje se provodi u Hrvatskoj pokazuju da bi moglo doći do bržeg uklanjanja milijuna zaostalih mina diljem svijeta i moglo bi biti spašeno na tisuće života. Testiranje 'pčela njušilica' na terenu započelo je u Hrvatskoj u studenom prošle godine i financirano je iz NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost (SPS).

Sive medonosne pčele dresirane su postavljanjem šećernog sirupa na eksploziv. 

- Pčele napuštaju košnice da bi obavile svakodnevni posao potrage za peludom, ali umjesto njega nalaze eksploziv. Privlači ih šećerni sirup. Dresura traje dva dana i puno je brža i učinkovitija od dresure pasa - rekao je Gillander.

- Međutim, nakon tri dana pčele shvate da ne dobivaju nikakvu nagradu i postanu nezainteresirane. Zato ih nakon tri dana moramo ponovo dresirati - rekao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message