Obavijesti

News

Komentari 159

Drk se vozio u Renaultu 'petici' i godinama je ulagao u dvorac: 'Spasili smo ga od propadanja'

Drk se vozio u Renaultu 'petici' i godinama je ulagao u dvorac: 'Spasili smo ga od propadanja'
7

Dragutin Drk, preminuli vlasnik Vindije, nije volio previše govoriti o svojoj imovini i bogatstvu. Tvrtka u svom vlasništvu ima dvorac, no Drk je govorio kako u njemu nitko ne stanuje

VIDEO

Dugo godina na posao sam dolazio Renaultom 5, sve dok nedavno nisam kupio Mini Cooper. Mnogo mi je praktičniji za vožnju gradom od velikog automobila kakav je Bentley. Inače na kupnju Bentleyja nagovorile su me kćeri prošle godine, ali taj automobil uglavnom stoji u garaži, ispričao je prije 14 godina za tjednik Nacional Dragutin Drk, vlasnik varaždinske Vindije, koji je preminuo u 85. godini. 

Drk je bio poznat kao samozatajan i uspješan biznismen koji je diskretno govorio o svom bogatstvu. Ono što se zna je da se angažirao oko spašavanja dvorca Jalkovec.

Jalkovec, najmlađi dvorac u Hrvatskoj zagorju nalazi se jugozapadno od Varaždina i 15-ak je minuta udaljen od središta grada. Sama građevina ima površinu od oko 1200 četvornih metara, a spektakularnu palaču okružuje park, šuma i perivoj ukupne površine veće od 100.000 četvornih metara.  Projektirao ga je ugledni njemački arhitekt Paul Schulze- Naumburg, graditelj mnogih dvoraca u Njemačkoj. Imanje Jalkovec prvotno je pripadalo obitelji Josipović, a posljednji vlasnik Mirko Josipović poznat je po tome što je zaslužan za gradnju željezničke pruge od Zaboka do Krapine 1886. godine. 

drk

U obnovu Jalkovca Drk, poduzetnik koji je od najmanje hrvatske mljekare stvorio jednu od najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj koja se može pohvaliti i uspješnim izvozom, ulagao je godinama, kako bi dvorac izgledao kao u vrijeme kad je u njemu stanovala obitelj Leitner.  Tamo je i dvorana za edukaciju zaposlenika, poslovne sastanke, a posebna je pozornost pri uređenju posvećena okolišu.

drk

- Dvorac nema veliku povijesno-kulturnu vrijednost i nije pod strogom konzervatorskom zaštitom, star je samo 100 godina, a sagradila ga je obitelj Leitner koja je u dvorcu živjela - ispričao je za Nacional.

Bio je više od 50 godina na čelu Vindije

Dragutin Drk rođen je 1937.  godine u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija), na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju.

Direktorom postaje 1965., a na čelu Vindije bio je do smrti.

Bio je većinski vlasnik i jedini član Uprave Vindije.

Od 1993. do 1996. bio je član varaždinskog gradskog vijeća a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

Preminuo Dragutin Drk, vlasnik Vindije i ugledni biznismen
Preminuo Dragutin Drk, vlasnik Vindije i ugledni biznismen

- Na čelu Vindije Drk je proveo je više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada. Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima - kaže se u obavijesti Vindije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 159
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca