Obavijesti

News

Komentari 27

Leko je od zastupnika zatražio recept za dizanje kose na glavi

Leko je od zastupnika zatražio recept za dizanje kose na glavi
4

SABOR: Oporba izmjene zakona naziva čistim predizbornim trikom jer se vladajuća koalicija pet do dvanaest sjetila gdje su glasači u općinama i gradovima

VIDEO

Drugi je dan izvanrednog zasjedanja Sabora, a prema neslužbenim najavama s radom bi trebali završiti u četvrtak, a ne u petak kao što je prvotno planirano. 

Zastupnici su prijepodne raspravljali o izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, a predviđena je preraspodjela poreza na dohodak od koje će profitirati brdsko-planinska područja. Sredstva će im se povećati za deset posto. 

Lokalna razina dobit će 58 milijuna kuna više, ali smanjuju se prihodi županija za 12,5 milijuna, a najveći teret preraspodjela snosit će državi proračun. 

Oporba izmjene zakona naziva čistim predizbornim trikom jer se vladajuća koalicija pet do dvanaest sjetila gdje su glasači u općinama i gradovima. 

Dio rasprave posvećen je sloganu lijeve koalicije "Hrvatska raste", a tražili su se i recepti za rast kose na glavi

Vukšić: Hrvatska raste nije slogan, već vic

Za nezavisnog ljevičara Branka Vukšića najnoviji slogan SDP-a i njegovih partnera riječ je o vicu.

- Sad Milanović govori "Hrvatska raste, Hrvatska raste, Hrvatska raste". Ja ne znam je li ona u drugom stanju, da li se širi izvan granica i kako to raste. Raste sa koalicijskim partnerima od 0,5%. Pa gospođa Vesna Pusić kaže glasači će dati glasovima koji su na jednom kupu. A ona sudjeluje u tom kupu sa 0,5%. To je veliki kup. Tako je i ovaj set zakona je namijenjen tome da Hrvatska raste. Da li vi to osjećate da Hrvatska raste? Da li zaista netko misli da su glasači zaspali? Ili misli gospodin Milanović pošto nije uspio očarati glasače da će ih začarati novom mantrom. E pa vi vjerujte i dalje da Hrvatska raste. Prije nego što je Hrvatska počela rasti od jučer, Milanović je rekao da se njihova koalicija zove Domovinska koalicija. Dan poslije toga je rekao da je to bio vic - kazao je Vukšić. 

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas, koji dolazi iz ravničarskih područja, u raspravi je ustvrdio da mu se diže kosa na glavi i hvata ga nervoza kad čuje za brdsko-planinsko područje i otoke, jer upozorava zakon neće dovesti do ujednačavanja razlika između svih dijelova Hrvatske. 

Leko: Napišite mi recept kako se diže kosa na glavi

- Molim kolega Juhas da mi napišete recept kako se diže kosa na glavi vama da i ja imam to iskustvo. Molim vas lijepo napišite mi recept bit ću zahvalan - dometnuo je predsjednik Sabora Josip Leko.

Kajin i Bubalo se žale: 'Vlada  nam ne odgovara na pitanja'

Nezavisni Damir Kajin i Krešimir Bubalo (HDSSB) požalili su se predsjedniku Sabora da im Vlada ne odgovara na pitanja

Kajin se požalio da više od pet mjeseci čeka odgovor od Ministarstva financija vezano za Raiffeisen štedionice. 

- Molio bih vas da iskoristite svoj autoritet, pošto je prošlo 5 mjeseci, zastupničko je pitanje u proceduru upućeno 30. travnja ove godine i neka mi pokušaju odgovoriti - zamolio je Kajin predsjednika Sabora Josipa Leku. 

Isti problem ima i Bubalo koji je od Ministarstva financija tražio stanje zaduženosti u Hrvatskoj sa valutom i rokovima. 

- Mjesecima ne mogu dobiti odgovor. Čini mi se da i u Ministarstvu financija ne znaju koliko je Hrvatska dužna - rekao je Bubalo. 

Leko je obećao da će od Vlade tražiti da se poštuje procedura i rokovi za davanje odgovora na zastupnička pitanja.

- Zatražit ćemo od Vlade i nadležnih ministarstava da vam do redovne sjednice odgovore - zaključio je Leko.

Inače, na dnevnom redu sjednice ostale su još dvije točke, Prijedlog zakona o izmjeni zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave s konačnim prijedlogom zakona te Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača. 

Predsjednik Sabora Josip Leko u utorak je pred novinarima izjavio kako će se ovaj saziv Sabora raspustiti 25. rujna, nakon čega bi predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na raspolaganju imala pet nedjelja da raspiše parlamentarne izbore. Tako će se izbori moći održati 25. listopada, 1., 8., 15. ili 22. studenog. 

Prepucavanje vladajućih i oporbe

Saborska rasprava svela se na političko prepucavanje pozicije i opozicije. Na prozivke iz oporbe da je izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave čisti predizborni trik jer treba prikupiti koji glas više na izborima na kojima im se smiješi poraz. Upozoravaju da se Zakonom šteti lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Iz SDP-a uzvraćaju Hrvatska raste što pokazuju brojke. Josip Borić (HDZ) prozvao je vladajuće da iznose podatke o rastu koji njima odgovara. Navodi da nitko ne govori o rastu broja blokiranih i njihovih dugova, o rastu broja iseljenih, javnog duga, rastu broja umrlih u odnosu na broj rođenih, rastu broja stranački zbrinutih po javnim poduzećima, troškova života i cijena na svim područjima. Ustvrdio je da je javnost vrhunac nevjerodostojnosti i licemjerja mogli vidjeti u utorak na potpisivanju koalicijskog sporazuma. 

- Stranka koja je četiri godine bila oporba, režala na svaku odluku vlasti, gotovo bljuvala na svaku tu odluku, svađala se sa predsjednikom, odjednom postaje član koalicije. Podizali su kaznene prijave pa i premijeru, prijetili prijavama radi neisplata plaća, a jučer ih gledamo u koaliciji. Očito su uspjeli i tog premijera koji im je četiri godine zamjerao populizam zaraziti tim populizmom i sad su svi u toj koaliciji očito populisti. Očito se stvorio jedan široki socijalistički savez - rekao je Borić. 

Naveo je i podatak da je ova Vlada šesta najnesposobnija u svijetu što je objavio Svjetski gospodarski forum. 

'Djed Božićnjak dolazi ranije'

- Na HDZ-u je da građane upozorimo da ove godine Djed Božićnjak dolazi nešto ranije, krenuo je nešto ranije već početkom godine, a darovi će se dijeliti do izbora. Upozoravamo građane da ti pokloni koje dobivaju nisu besplatni, da će neki biti vjerojatno naplaćeni već možda sljedeće godine, a jedan veći dio bit će na dugoročnu otplatu uz određene kamate - izjavio je.

Replicirao mu je Saša Đujić (SDP) navodeći da su rezultati rada "najgore Vlade" nakon tri i pol godine rast BDP-a, izlazak zemlje iz krize, rast osobne potrošnja, izvoza, investicija, industrijske proizvodnje, rasta plaća i pada nezaposlenost. 

Vlada, nastavio je, konačno rješava problema dužničkog ropstva građana koji imaju kredite u švicarskom franku što je HDZ-ova Vlada ignorirala i nije se usudila ranije riješiti. 

'Građani vide što je istina'

- Rekli ste da je ova Vlada napravila štetu, a koju štetu je napravila vaša Vlada u zadnjih 8 godina dok mi nismo došli na vlast, što ste zaboravili? Tuneli su se farbali tri puta. Šef carine vam je sa crnim torbama trčao po Hrvatskoj i krao novce. Državna poduzeća su vam služila kao bankomat. Svi ste bili ministri u toj Vladi, nitko ništa nije vidio, nitko ništa nije zvao. Vi govorite sada o izrekama laži, laži, laži, a vaš motiv je bio kradi, kradi, kradi. Ali srećom nema povratka na staro, idemo naprijed i Hrvatska raste. Ja znam da vas to nervira, da vas ne vesele dobre vijesti, vidimo nervozu kod vas zadnjih dana, ali budite bez brige građani vide što je istina - uzvratio je Đujić. 

Za SDP-ovce kritike uzvraćaju da je cilj Vlade boljitak za sve građane, a iz kritika oporbe vidljivo im je da im smeta svaki uspjeh Vlade nakon kaosa koji su ostavili i bijede u koju su nas uvukli. 

- Jasno je da kao oporba pokušavate obezvrijediti svaki uspjeh, ali glasači znaju i vide, glasači su vam na prošlim izborima jasno rekli ne i ne ponovio se HDZ - poručila im je Ada Damjanac (SDP).

'HDZ-ovim jedinicama veća sredstva'

Nadica Jelaš (SDP) na kritike da se HDZ-ove općine i gradovi zaobilaze u raspodjeli fiskalnih sredstava ističući da se upravo HDZ-ovim jedinicama lokalne samouprave dodjeljuju veća sredstva po objektivnim kriterijima. 

- Ne zato što su HDZ-ove nego zato što su nerazvijene, a nerazvijene su zato što je njima upravljala nesposobna izvršna vlast - ustvrdila je Jelaš. 

Petru Baranoviću (Reformisti) zamjerio je što se u raspravi moglo čuti se "od Noine arke pa do utjecaja sunčevih pjega na rast i razvoj bakalara, Tita pa do međusobnih optužbi". Poručio je da se problem neće riješiti preraspodjelom novca jer je to u zemlji koja ima 428 općina, 127 gradova te 20 županija neizvediv zadatak. Smatra da prvenstveno treba riješiti broj općina i županija. 

- Sve dok to ne riješimo u zemlji od četiri milijuna i 200 tisuća stanovnika s dohotkom per capita kakav imamo, sve u kontekstu ovakvih zakona je mlaćenje prazne slame i, šibenski rečeno, pretakanje iz šupljeg u prazno - poručio je Baranović.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...