Obavijesti

News

Komentari 176

Drugi krug izbora: Do 16 sati izašlo je 28,84 posto birača

Drugi krug izbora: Do 16 sati izašlo je 28,84 posto birača
15

Na lokalne izbore do 11 sati izašlo je dva posto manje birača nego prije dva tjedna. Prema dojavama promatrača GONG-a i građana bilo je manjih kršenja izbornog procesa

VIDEO

Na birališta do 16 sati izašlo 28,84 posto birača

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva na drugi krug izbora do 16 sati izašlo je 28,84 posto birača.  To je oko četiri posto manje nego u isto vrijeme u prvom krugu izbora. U Zagrebu je na birališta izašlo 26,45 posto birača, a u Splitu 30,30 posto birača. Birališta su otvorena do 19 sati. 

Do 11 sati odaziv 11,45 posto

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je do 11 sati izašlo 11,45 posto birača, što je oko dva posto manje nego u isto vrijeme prije dva tjedna. Tada je izašlo 13,73 posto birača. Usporedbe radi, 2009. godine, izlaznost je bila manja za tri posto.

Najveća izlaznost po županijama zabilježena je u Dubrovačko-neretvanskoj. Glasalo je 13,73 posto birača. Najmanje, odnosno 7,66 posto glasalo je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Po gradovima je rekorder Vukovar s 19,65 posto birača, a najmanje je izašlo u Koprivnici, 6,14 posto.

U Zagrebu je na izbore izašlo 11,27 posto birača, a u Splitu 12,74. 

GONG zabilježio manje nepravilnosti

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana bilo je nekoliko manjih kršenja izbornog procesa, manje nego u prvom krugu. Najviše je bilo kršenja izborne šutnje. 

Nagovaranja birača bilo je u općinama Mikleuš i Kraljevec na Sutli, Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac), Našicama (HDSSB), Vukovaru (SDP), Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS), Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica), Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića). U Maloj Subotici i Petrinji HDZ je prevozio građane do biračkog mjesta. 

Glasa se na 5490 biračkih mjesta

Nešto više od 3,3 milijuna ljudi glasovat će u drugom krugu izbora na 5490 biračkih mjesta u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju. Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorit će se u 19 sati. Bira se 12 župana, 85 gradonačelnika i 164 općinska načelnika. Do tada vrijedi izborna šutnja. 

Drugi krug raspisan je za sve jedinice koje u prvom krugu nisu osvojile natpolovičnu većinu glasova. Među njima su i Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Gradonačelnike bira i Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega, Pula.

Župane biraju Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županija.

U drugom krugu najneizvjesnija borba očekuje se u Splitu između SDP-ovca Ive Baldasara i HDZ-ovog Vjekoslava Ivaniševića.

U Zagrebu se bira između aktualnog gradonačelnika Milana Bandića i SDP-ovog Rajka Ostojića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa