Obavijesti

News

Komentari 145

Država je za obnovu kuća nakon rata dala 2,6 milijardi kuna, a na tome je radilo oko 200 tvrtki

Država je za obnovu kuća nakon rata dala 2,6 milijardi kuna, a na tome je radilo oko 200 tvrtki

Obnovilo se 25.000 nekretnina, na njima je radilo 200-tinjak tvrtki, a iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje poručuju: Imamo svu dokumentaciju tko je gradio, stavljamo se na raspolaganje...

VIDEO

U Hrvatskoj je obnovljeno sveukupno 158.000 ratom oštećenih kuća i stanova, što je 14,8 % stambenog fonda Republike Hrvatske. Poslijeratna Hrvatska je obnovila stambene objekte gotovo u cijelosti vlastitim sredstvima, s tek oko 4 % međunarodne pomoći. Vrijednost sveukupne obnove iznosi 17,6 milijardi kuna.

Odgovorili su nam to iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kada smo ih pitali kako se obnavljalo poslije rata, kako su se birali oni koji obnavljaju kući, tko ih je nadzirao i tko je provjeravao da se sve napravilo kako treba. Upit smo poslali nakon što se sve više ljudi javlja sa svjedočanstvima da se gradilo loše, a kao dokaz pokazuju kuće koje su se srušile kao kule od karata nakon potresa. Pojedini su upirali u svoje nekretnine prstom pokazujući da nema ni grama armature ili betona.

Posljedice razornog potresa u Petrinji i okolici

Uslijedila je reakcija i iz vrha politike. Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je, a DORH i potvrdio da kreće i kriminalističko istraživanje tko je kriv za to što se Banija urušila pod razornim potresima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
DORH pokrenuo izvide: Je li bilo kriminalnih radnji pri obnovi kuća kod Petrinje i Siska?!
DORH pokrenuo izvide: Je li bilo kriminalnih radnji pri obnovi kuća kod Petrinje i Siska?!

A evo što su nam dodatno odgovorili Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje: 

- Na području Sisačko-moslavačke županije nakon rata obnovljeno je 25.000 stambenih jedinica pri čemu je sudjelovalo 200-tinjak izvoditelja radova i 80-tak projektanata i nadzora. Vrijednost obnove na području Sisačko-moslavačke županije iznosi 2,6 milijardi kuna.

Posljedice potresa u selu Majska Poljana

U svom odgovoru nisu naveli popis izvođača radova, ali su nastavili:

- Obnova u ratu oštećenih i uništenih kuća je od 1997. do 1999., kada je većina objekata obnovljena na području Sisačko-moslavačke županije, bila u nadležnosti Ministarstva razvitka i obnove. Stručne službe/tvrtke/institucije koje su također bile nadležne i koje su sudjelovale u stvaranju programa i modela obnove bili su i Građevinski fakultet, HIMK – Hrvatski institut za mostove i konstrukciju, IGH – Institut građevinarstva Hrvatske te još mnogobrojni drugi uredi, ministarstva i tvrtke.

Horvat: Za dvije godine moglo bi se obnoviti do 3000 kuća
Horvat: Za dvije godine moglo bi se obnoviti do 3000 kuća

Dodali su kako se program obnove provodio sukladno Zakonu o obnovi i u samoj provedbi obnove je sudjelovalo više tijela.

- Kao prvi korak, nadležne županijske komisije za popis i procjenu ratne štete utvrđivale su kategorizaciju stupanja štete ratom uništenih materijalnih dobara, a sve u skladu sa Zakonom o utvrđivanju ratne štete. Na osnovu kategorizacije ratne štete tadašnji županijski državni uredi, kao prvostupanjska tijela, odlučivali su o pravu na obnovu svakog podnositelja zahtjeva za obnovu, a sve prema prethodno navedenom stupnju štete koju su procijenile nadležne županijske komisije - stoji u odgovoru.

A jednom kad se dobilo pozitivno mišljenje o pravu na obnovu, oštećeni objekti ulazili su u program obnove. Za svaki se objekt izrađivala Uputa o načinu sanacije, koju su izrađivale stručne tvrtke – projektanti i na nju je vlasnik nekretnine davao svoju pisanu suglasnost. Ovlaštena tvrtka/revident kontrolirala bi te se nakon toga započinjalo s obnovom.

- Tijekom provedbe programa obnove, u postupku javne nabave za svaku kuću ili stan ugovoren je projektant, izvoditelj radova te stručni i područni nadzor koji su pratili i kontrolirali obim, količinu i kvalitetu izvedenih radova. I sam korisnik ukoliko je bio prisutan u vrijeme obnove, mogao je pratiti dinamiku i kvalitetu radova. Nakon završene obnove obavljao se tehnički pregled na kojem su sudjelovale stručne službe: projektant, stručni nadzor, područni nadzor i izvoditelj radova. Također, s vlasnikom/korisnikom obnove potpisivao se zapisnik o primopredaji na kojem je svaka od navedenih strana mogla napisati svoje eventualne primjedbe - odgovorili su. 

U svom odgovoru naveli su kako se stavljaju na raspolaganje istražnim organima koji bi trebali provjeriti je li netko u obnovi "fušao", zamračivao i doveo do toga da razorni potres doslovno uništi čitava naselja. 

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u hotelu Westin

- S obzirom na informacije objavljene u medijima, a u interesu istrage DORH-a i nadležnih državnih tijela vezano uz kvalitetu obnovljenih stambenih jedinica, naglašavamo da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje raspolaže s podacima i dokumentacijom za objekte obuhvaćene programom obnove te će isti biti na raspolaganju nadležnim tijelima - naveli su u svom odgovoru iz ovog državnog ureda. 

Danas su o svemu imali što reći i političari, pa je tako ministar graditeljstva Darko Horvat također rekao kako o obnovi postoji dokumentacija, ali da nije istina da se sve srušilo. 

- Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve se to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni to je istina - rekao je Horvat. 

Medved: Samo kod Gline je oko 1900 kuća s crvenom oznakom
Medved: Samo kod Gline je oko 1900 kuća s crvenom oznakom

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić je na današnje prozivke o lošoj obnovi poručio: 

- Ni jedna kuća obnovljena nakon rata nije srušena! Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi.

Dodao je i ovo: 

- Obnova koja je trajala od 1995. do 2010. jedan je od najvećih projekata hrvatske države, 150.000 obiteljskih kuća je obnovljeno. Prema podacima statičara, nijedna novoobnovljena obiteljska kuća nakon rata nije srušena. Ima oštećenja i smatram da su napravljene prema tadašnjim standardima. Ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena, informacije da su se te kuće srušile, nije istina, obnovljene su po tadašnjim standardima -  kazao je Žinić. 

Župan je kazao i da je sustav obnove uključivao na stotine stručnjaka, a samo ministarstvo je bilo koordinator. Provedbu, nadzor i sve ostalo provodile su hrvatske tvrtke.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić