Obavijesti

News

Komentari 64

Država joj isplatila odštetu, a sad traži povrat s kamatama

Država joj isplatila odštetu, a sad traži povrat  s kamatama
1

RH provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice

VIDEO

Općinski sud u Gospiću svojom nepravomoćnom presudom naložio je jednoj stanovnici Like da Republici Hrvatskoj mora vratiti 252.000 kuna te platiti 10.000 kuna sudskih troškova, piše KAportal. Zanimljivo je što je istoj ženi Republika Hrvatska isplatila 132.000 kuna odštete (koja je s kamatama i troškovima postupka narasla na tih 250.000) za smrt oca u vojno-redarstvanoj akciji Oluja, te sada traži taj novac natrag.

Ona je, naime, podnijela tužbu protiv RH smatrajući da su joj oca tijekom Oluje ubile hrvatske snage, vojska ili policije, a da je on tada bio civil, potražujući odštetu od RH. U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donijeta je nepravomoćna presuda u korist RH, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete.

Općinski sudu Gospiću proveo je ovrhu, jer je ovršni postupak tužiteljica dobila u svoju korist na Općinskom sudu u Kninu, pa su sredstva na njezin račun sjela prisilno. Zbog proteka vremena i  kamata, kao i troškova postupka, odštetni iznos gotovo se udvostručio.

No, Republika Hrvatska provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice.

– S obzirom da je ovrha provedena na temelju odluke koja je preinačena, nastala je obveza vraćanja – zaključuje Vrhovni sud u svojoj presudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.