Obavijesti

News

Komentari 64

'Država neće nuditi poslove onima koji studiraju godinama'

'Država neće nuditi poslove onima koji studiraju godinama'
6

U Kninu je svečano obilježena 10. obljetnica Veleučilišta Marka Marulića. Proslavi obljetnice priključio se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar

VIDEO

U Kninu je u utorak svečano obilježena deseta obljetnica Veleučilišta Marka Marulića. Trenutno stručne studije Poljoprivrede krša, Stočarstva krša, Biljne proizvodnje, Prehrambene tehnologije, te Trgovinskog poslovanja s poduzetništvom i Inovacijsko središte pohađa 360 studenata, a do sada je zvanje stručnog prvostupnika sa 180 ECTS bodova steklo 463 polaznika. Proslavi i čestitkama obljetnice priključio se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

- Ovo veleučilište je pionir inicijative koju u međuvremenu i drugi prepoznaju - promicanja ideje akademskog poduzetništva. Ideja je ne stvarati studente, završene diplomante koji će tražiti posao, nego studente koji će sami sebi stvarati posao. Mislim da je ovim jako dobro odabranim programima Veleučilište u Kninu na pravome putu.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Programi su to koji su primjereni kraju, primjereni regiji, koji mogu stvoriti nova zaposlenja. To je bitno. Ne možemo se više oslanjati na to da će država i 15, 17 ili 20 godina školovati ljude i da će im nakon toga ta ista država nuditi i posao - rekao je ministar Mornar.

Obećao je da će Ministarstvo i dalje podržavati razvoj visokog školstva u Kninu. Uz ostalo, najavio je i kako će izdvojiti milijun i pol kuna za završetak uređenja i opremanje prvog kninskog studenskog doma.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

- Mislim da je budućnost Hrvatske između ostalog i u poljoprivredi. Hrvatska vjerojatno neće moći proizvoditi silicijske čipove, možda ni tešku industriju, ali mislim da se mi možemo profilirati u granama turizma, u informacijskim, komunikacijskim tehnologijama, možemo se naravno promovirati i u poljoprivredi. Mislim naravno da ekološka čistoća ovoga kraja i uopće ekološka čistoća Hrvatske, kvaliteta prehrambenih proizvoda koje Hrvatska napravi neusporediva je s onim što se nudi na svjetskom tržištuNe znam da li je itko ikada probao pomidore, rajčicu, paradajz iz ovih krajeva i onu iz Nizozemske. Mislim da je kvaliteta neusporediva i da je to nešto što sigurno možemo prodavati na svjetskom tržištu - rekao je Mornar u izjavi za medije nakon proslave.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Deseta obljetnica Veleučilišta poklapa se s desetom obljetnicom gradonačelničkog mandata Josipe Rimac, koja je u lipnju 2005. sa samo 25 godina postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Gradonačelnica je stoga zahvalila i svom prethodniku, također HDZ-ovom gradonačelniku Vinku Mariću, na projektu koji joj je ostavio u nasljedstvo.

- Otvaranjem Veleučilišta je zaustavljeno raseljavanje mladih ljudi iz Knina, omogućen im je ostanak i školovanje. Upravo smjerovi poljoprivrede i stočarstva krša, te prehrambena tehnologija smjerovi su koji su uvijek kroz povijest hranili i odgajali ovaj kraj. To ja naša povijest i mi je čuvamo. Nisu nam davali puno šanse. Govorili su da poljoprivreda i stočarstvo ovdje neće zaživjeti, pitali tko će to u ovim krajevima raditi i predlagali da je bolje osnovati studij informatike ili neki drugi sličan studij. Ali mi smo ponosni na našu povijest i tradiciju i drago mi je da smo kroz jednu sinergiju Veleučilišta s OPG-ovima, gospodarstvom, poduzetništvom... napravili nove proizvode, oživjeli i modernizirali autohtone proizvode ovog kraja - rekla je na proslavi gradonačelnica Rimac.

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ustvrdila je da je Veleučilište zamašnjak razvoja grada Knina, kao i da su poljoprivreda i stočarstvo važni za čitavu Republiku Hrvatsku.

- Nadam se da ćemo zajedno doći do 50 obljetnice bez problema i nadam se da ćete mi biljnim preparatima pomoći da izdržim do tada  - rekla je gradonačelnica Rimac čestitajući dekanu Mirku Gugiću i svim zaposlenicima prvu desetgodišnjicu rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je