News

Komentari 235

Države zatvaraju granice zbog omikrona, uvode ponovno karantene i obavezno testiranje

Države zatvaraju granice zbog omikrona, uvode ponovno karantene i obavezno testiranje

Veliki broj zemalja zabranio je dolaske iz nekoliko država Južne Afrike gdje je zabilježen prvi slučaj soja omikron, dok neke zatvaraju granice za sve strane državljane

Novootkriveni soj korona virusa omikron, koji se, ako se čini, dosta brzo širi, podsjetio je svijet da epidemija još nije gotova, pa su tako pojedine zemlje već počele uvoditi neke nove i strože mjere. 

Japan, koji nije zabilježio nijedan slučaj novog soja, od ovog tjedna zatvara granice za sve strane državljane, koji u narednom periodu ne mogu ući u tu zemlju. Mjera vrijedi od 30. studenog, a bit će ukinuta ovisno o tome kako će se razvijati situacija s omikronom. Granice za strance zatvorio je i Izrael na dva tjedna.

POGLEDAJTE VIDEO Veliki pritisak na bolnice

S druge strane, dobar dio zemalja zatvorio je granice za putnike iz Južne Afrike, gdje je soj prvi put otkriven. To su zemlje Europske Unije, zatim Australija, SAD, Kanada, Ruanda, Maldivi, Novi Zeland, Katar, Kuvajt, Tajland, Šri Lanka, Singapur, Saudijska Arabija, Oman... Uglavnom su zabranjeni dolasci putnicima iz JAR-a, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Mozambika i Malavija.

Putnici iz tih zemalja mogu putovati na Novi Zeland, ali moraju provesti 14 dana u karanteni, a to se odnosi i na one koji na Novom Zelandu u tranzitu. Istu mjeru imaju i Maldivi.

Države članice Europske unije dogovorile su se u petak da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon otkrića nove varijante koronavirusa.

Velika Britanija od svih putnika sada zahtijeva PCR test dva dana nakon što stignu u zemlju. Dotad moraju biti u samoizolaciji. Velika Britanija ujedno vraća i obavezno nošenje maske u trgovinama i u javnom prijevozu. Svi kontakti zaraženih novim sojem morat će u samoizolaciju. Boris Johnson je rekao da je mjera privremena dok se ne vidi kako se novi soj ponaša, ali je najavio da će Velika Britanija ubrzati davanje booster doze.

Maroko je objavio da od ponedjeljka prekida sve letove u dolasku iz cijeloga svijeta u trajanju dva tjedna.

Angola je prva afrička država koja je odlučila zabraniti letove u Južnu Afriku te iz nje.

Zemlje u kojima je dosad otkriven novi soj su Nizozemska, Portugal, Italija, Njemačka, Češka, Velika Britanija, Danska, Australija, Belgija, Hong Kong, Izrael, Francuska, Kanada, Austrija.

Najčitaniji članci