Obavijesti

News

Komentari 13

Državni i gradski čelnici u Zagrebu na Mirogoju odaju počast žrtvama holokausta

Državni i gradski čelnici u Zagrebu na Mirogoju odaju počast žrtvama holokausta
3

Nakon polaganja vijenaca, svaki od izaslanika držao je natpis u rukama na kojem je pisalo #WeRemember, odnosno "I mi se sjećamo"

VIDEO

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem u četvrtak je kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj odalo počast žrtvama holokausta, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog genocida tijekom II. svjetskog rata.

Nakon polaganja vijenaca, svaki od izaslanika držao je natpis u rukama na kojem je pisalo #WeRemember, odnosno "I mi se sjećamo".

Greta Ferušić preživjela je užase Auschwitza i opsadu Sarajeva: ’Neki i dalje negiraju holokaust'
Greta Ferušić preživjela je užase Auschwitza i opsadu Sarajeva: ’Neki i dalje negiraju holokaust'

Uz predsjednika Sabora, u izaslanstvu su bili i zastupnici Ante Sanader, Branko Bačić, Sabina Glasovac, Silvano Hrelja i Urša Raukar, predstavnici nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, Furio Radin i Milorad Pupoac te predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus i izraelski veleposlanik Ilan Mor.

Izaslanstvo Grada Zagreba u četvrtak je, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta odalo počast žrtvama holokausta na gradskom groblju Mirogoj.

UN je pozvao sve zemlje da bezuvjetno odbijaju i osude svako negiranje holokausta
UN je pozvao sve zemlje da bezuvjetno odbijaju i osude svako negiranje holokausta

Izaslanstvo predvodeno zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavon Tomaševićem položilo je vijence na spomenik Mojsiju na groblju Mirogoj.

Uz gradonačelnika u izaslanstvu su bili i njegovi zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac te saborska zastupnica Rada Borić.

 Izaslanstvo Vlade predvođeno potpredsjednikom Borisom Miloševićem i ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek odalo je u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju počast žrtvama holokausta.

"Danas smo ovdje došli obilježiti Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji je ustanovljen prvenstveno kako bi mladi znali što se dogodilo u prošlosti, i kako bi to bila opomena za budućnost, da se to više ne ponovi. Da nitko zbog svoje nacionalne ili rasne pripadnosti, političkog ili nekog drugog opredjeljenja ne bi bio proganjan, mučen, zatvaran, ubijan", rekao je Milošević na Mirogoju ispred spomenika Mojsiju.

Istaknuo je kako je tema holokausta i danas aktualna jer postoje brojni pokušaji njegova umanjenja ili negiranja.

Sjećanje na žrtve holokausta: Veleposlanik Izraela posjetio Prvu gimnaziju u Varaždinu
Sjećanje na žrtve holokausta: Veleposlanik Izraela posjetio Prvu gimnaziju u Varaždinu

"To je globalni problem, ali i u Hrvatskoj. Prije samo tjedan dana Skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom je pozvala sve države, nevladine organizacije i IT kompanije da donesu i uključe se aktivno u borbu protiv umanjenja ili negiranja holokausta", rekao je Milošević.

Obilježavanje žrtava holokausta određeno je na današnji dan jer je to datum oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitza, ali pritom ne možemo zaobići ni Hrvatsku jer se i ovdje događao holokaust u logorima Jasenovac, Slana, Jadovno i kod Gospića, dodao je.

"Stoga je važno da njegujemo sjećanje, tim više što je Hrvatska članica Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust (IHRA), tu se okuplja tridesetak država. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda IHRA-om, međunarodnim savezom gdje ćemo se posvetiti upravo borbi protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu", najavio je Milošević.

Sastanak u vezi zabrane ustaškog pozdrava bit će održan

Na pitanje novinara o tome da predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus i dalje čeka sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem o zabrani ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i drugim temama, koji je bio obećan na jesen, Milošević kaže da će se sastanak dogoditi.

"To je na stolu, razgovarat ćemo, nastavit ćemo razgovore. Kraus ima legitimna očekivanja da o toj temi razgovaramo, i u svijetlu predsjedanja IHRA-om sigurno ćemo o toj temi razgovarati, ali ne samo o tome nego i o kako poboljšati stvari u obrazovanju", kazao je Milošević.

Na podsjećanje da je prošlo šest mjeseci od najave sastanka i pitanje zašto to tako dugo traje, odnosno zašto premijer ne želi sastanak, Milošević odgovara da premijer Plenković želi sastanak.

"Trebamo razgovarati o najboljem načinu da postignemo ono što svi želimo, da smanjimo negativne pojave u društvu, negiranje zločina u Drugom svjetskom ratu nad Srbina, Židovima, Romima, antifašistima, dakle razgovore ćemo sigurno nastaviti. To je tema koja i mene zanima i koju ću i ja gurati, ali nema potrebe da to posebno guram jer ćemo o tome razgovarati", rekao je Milošević.

Ni ministrica Obuljen Koržinek nije precizirala zašto taj sastanak još nije održan već je poručila da Vlada kroz niz aktivnosti sudjeluje i nastoji promovirati i poticati kulturu sjećanja u našem društvu, posebno kroz sustav obrazovanja, ali i kroz sustav zaštite i promocije kulturne baštine.

"Uz sve planove koje imamo za predsjedanje IHRA-om planiramo završiti veliki projekt paviljona u Auschwitzu, koji će svjedočiti o žrtvama koje su odvedene iz Hrvatske", najavila je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako je potreba za sjećanjem na holokaust sve veća jer postoje glasovi koji negiraju takvo stradanje.

"Znamo iz povijesti da negiranje zločina dovodi do novih stradanja. To je globalna tema, mi smo kroz sve resore i mnoge dionike u društvu uključeni kako bismo tu kulturu sjećanja njegovali i prezentirali na ispravan način", kaže Obuljen Koržinek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava