Obavijesti

News

Komentari 13

Državni inspektorat: Inspekcija u Dalmaciji je otkrila ilegalnu klaonicu, napravili je u kući

Državni inspektorat: Inspekcija u Dalmaciji je otkrila ilegalnu klaonicu, napravili je u kući
3

Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija, istaknuli su iz Državnog inspektorata

VIDEO

Iz Državnog inspektorata RH u četvrtak su izvijestili da je Veterinarska inspekcija na području Dalmacije otkrila ilegalno obavljanje djelatnosti klanja i prerade mesa, inspekcijski postupak je u tijeku i slijedom utvrđenog bit će podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, kako se navodi, tijekom jučerašnjeg dana, a nakon provedenih istražnih radnji, "otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju uređenu kao priručna klaonica, opremljenu opremom za klanje životinja".

U trenutku nadzora u prostoriji su nađena tkiva zaklanih životinja, kao i tragovi krvi, a daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Na njima nisu bile oznake zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.

"Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija", istaknuli su iz Državnog inspektorata. Navode i kako je "inspekcijski postupak u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog".

Iz Inspektorata ističu kako takve nadzore veterinarska inspekcija obavlja redovito, sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa.

Strankinja u Zagrebu 'na crno' nudila usluge povećanja usana, kažnjena je sa 17 tisuća kuna
Strankinja u Zagrebu 'na crno' nudila usluge povećanja usana, kažnjena je sa 17 tisuća kuna

Ti nadzori, kako objašnjavaju, prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.

S obzirom da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje, iz Državnog inspektorata podsjećaju i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju.

Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Također, prema uredbi o zdravlju životinja, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirane.

Provjerite hladnjake! S tržišta povlače jaja, sadrže salmonelu
Provjerite hladnjake! S tržišta povlače jaja, sadrže salmonelu

Iz Državnog inspektorata podsjećaju i kako sve svinje u Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretrage na trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu, potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja.

Nužno je također i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke