Obavijesti

News

Komentari 10

Državni tajnik o plinu: Straha oko količine ne treba biti, ali je tu važno pitanje rasta cijena

Državni tajnik o plinu: Straha oko količine ne treba biti, ali je tu važno pitanje rasta cijena

Ovo skladište održava stabilnost plinskog sustava. Ima svoj period punjenja koje je počelo u lipnju, sada završava. Pražnjenje će završiti negdje u veljači, rekao je Ivo Milatić

VIDEO

O zalihama plina te razini pripremljenosti Hrvatske za predstojeću zimu govorilo se u večerašnjoj emisiji Otvoreno na HTV-u.

- Nema nikakvog razloga za strah. Mi smo se pripremili još negdje u veljači. Napravljeno je sve da se skladište plina Okoli napuni. Ono je praktično drugi tjedan 100% zapunjeno. Da nije bilo intervencije države, to se ne bi bilo dogodilo - rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić

LNG terminal radi u svojem punom kapacitetu, naglašava, ističući da domaća proizvodnja radi normalno. 

- Donesena je odluka da je praktično cijeli domaći plin usmjeren prema HEP-u i to po cijeni od 41 euro za energiju - pojašnjava Milatić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mladen Vedriš s Visokog učilišta Effectus rekao je da je ključno pitanje koja će biti cijena plina, ne samo za građane, već i za poslovni sektor.

- Svi ti ljudi negdje rade, radna mjesta moraju biti sigurna, tvrtke moraju biti konkurentne. Treba vidjeti kakve će biti implikacije cijene energenata na ostale cijene. Ne zaboravimo da današnji val inflacije je baziran na porastu cijene energetike - smatra.

Putin u razgovoru s Erdoganom: 'Mogli bismo osnovati plinsko čvorište u Turskoj radi izvoza'
Putin u razgovoru s Erdoganom: 'Mogli bismo osnovati plinsko čvorište u Turskoj radi izvoza'

Hrvatska je prošle godine potrošila oko 2,9 milijardi kubika plina. 

- Ako će se skladište napuniti do punog kapaciteta, ako se uzme zimska potrošnja i ako se uzme kapacitet skladišta te kolika je domaća potrošnja, vjerojatno hoće. Ako neće biti ekstremno niska zima, pretpostavljam da će opskrba biti dovoljna - ističe energetski stručnjak Igor Dekanić.

- Ako se ovo usporedi s naftnom krizom 1973./1974. godine i tada je glavni cilj bio osiguranje opskrbe, a za cijene se pitalo tek kasnije - navodi. 

Što se tiče racionalizacije potrošnje, cilj EU je bio da se potrošnja smanji za 15-ak posto.

- Hrvatska je to postigla. Teret je podnijela Petrokemija, zbog visokih cijena plina nije radila u tom periodu. Cilj je da se uštedi i kod kućanstava u grijanju. Te uštede neće biti tako velike, s obzirom na to da su cijene niske, a zbog potpora Vlade - kaže predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, Dalibor Pudić.

'Cijela Hrvatska zimi potroši negdje oko 650 milijuna kubičnih metara'

Dodaje da su cijene u zadnja tri, četiri mjeseca značajno oscilirale.

- Početkom 2021. cijene plina su se kretale oko 13 eura po MWh. Ako se usporedi s ovih 300, vidimo koliko je otišlo gore. Sumnjam da se može vratiti na stare vrijednosti, a s obzirom na inflaciju. Ipak, ne mogu ostati ovako visoke, stabilizacijom i alternativnim dobavnim pravcima, mogle bi se stabilizirati na ipak manje od 100 eura po MWh - dodaje. 

Francuska kreće s izravnim isporukama plina Njemačkoj
Francuska kreće s izravnim isporukama plina Njemačkoj

Državni tajnik Milatić kaže da u skladištu imamo 430 milijuna kubičnih metara plina. 

- Ako je malo hladnija zima, cijela Hrvatska potroši negdje oko 650 milijuna kubičnih metara. To je značajna količina. Ovo skladište održava stabilnost plinskog sustava. Ima svoj period punjenja koje je počelo u lipnju, sada završava. Pražnjenje će završiti negdje u veljači - govori.

Mnogi govore da će ova zima biti teška, ali da će iduća biti još teža.

'Prognoze su da ćemo 2024. proizvoditi oko 1,2 milijarde kubika plina godišnje'

- Vremenske prognoze se obično daju na sedam dana. Ekonomske prognoze za razdoblje dulje od tri mjeseca su vrlo upitne - dodaje Mladen Vedriš ističući da se to često mijenja.

- Ako se ratna agresija Rusije zaustavi, stvari će se vratiti relativno u normalu, smatra dodajući da će se stvari u iduće dvije godine logistički razvijati. Španjolci najavljuju uvoz alžirskog plina, Nijemci su najavili izgradnju četiri LNG terminala, moguće da će dva ili tri realizirati - tvrdi.

Kako povećati i razviti svoje rezerve vezano uz plin. Hrvatska prema podacima, već godinama smanjuje proizvodnju plina.

'Plina će biti dovoljno za nastupajuću sezonu, skladište Okoli zapunjeno 98 posto'
'Plina će biti dovoljno za nastupajuću sezonu, skladište Okoli zapunjeno 98 posto'

- Ležišta se iscrpljuju, od početka se znalo da će za 15 do 20 godina početi padati proizvodnja i da će se iscrpiti. Treba s jedne strane pojačati domaća istraživanja. Pozitivna bušotina danas neće značiti crpljenje plina danas ili sutra, već za četiri ili pet godina kada se cijeli sustav izgradi. S druge strane, promjena strukture prema obnovljivim izvorima, to zahtijeva investicije, ulaganja i vrijeme. Uz solarne i vjetroelektrane tu je i geotermalna energija - ističe energetski stručnjak Igor Dekanić

Milatić ističe da je točno da pada proizvodnja, no da danas postoji puno ugovora i istraživanja.

- Sve su prognoze da ćemo mi 2024. proizvoditi oko 1,2 milijarde kubika plina godišnje - dodaje.

'Potrošnja na racionalniji način se mora riješena unutar dvije godine'

Šef europske diplomacije Josep Borrell poznat je kao političar koji se ne libi govoriti o slabostima EU-a. Analizirao je stanja s pogledom na budućnost.

- SAD je priskočio na tržišnim osnovama. Treba vidjeti što će biti s diverzifikacijom pravaca u iduće dvije godine. U onom trenutku kada cijene padnu i politika američkih izvoznika će se opet okrenuti prema Aziji. Potrebno je povećati proizvodnju unutar europskog kontinenta. Drugo je racionalizirati potrošnju, novim tehnologijama i novim ulaganjima - pojašnjava Mladen Vedriš.

Povukao je paralelu s cjepivom za COVID. Kaže da su se prije cjepiva proizvodila i po deset godina, ali da kada je bila kriza, da se to dogodilo u godinu i pol dana.

Putin: Rusija može opskrbljivati ​​EU preko Sjevernog toka 2, na njima je da odluče žele li to...
Putin: Rusija može opskrbljivati ​​EU preko Sjevernog toka 2, na njima je da odluče žele li to...

- Potrošnja na racionalniji način isto mora biti riješena unutar dvije godine - smatra.  

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, slaže se s ocjenom da bi iduća zima mogla biti teža od ove.

- Mi smo ovoga ljeta preko Sjevernog toka 2 dobivali nešto ruskog plina, moguće je da toga iduće zime neće biti - govori.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...