Obavijesti

News

Komentari 174

Dubravka Šuica ide na plaću od 150.000 kn: 'Velika mi je čast'

Dubravka Šuica ide na plaću od 150.000 kn: 'Velika mi je čast'
4

Bivša gradonačelnica Dubrovnika bila je posljednjih šest godina zastupnica u EU parlamentu, a sad će biti među 13 žena u sastavu nove Komisije, kao potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju

VIDEO

Važno je to u kontekstu pregovora za predsjednicu Europske komisije gdje je naš premijer Plenković imao ključnu ulogu. Velika je čast za Hrvatsku dobiti ovo mjesto, a i meni je ovo priznanje - rekla je nova potpredsjednica Komisije za demokraciju i demografiju Šuica za RTL. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

Uz novi posao dolazi i nova plaća, a ona će biti oko 150.000 kuna. 

Bivša gradonačelnica Dubrovnika bila je posljednjih šest godina zastupnica u Europskom parlamentu, a sad će biti među 13 žena u sastavu nove Komisije, uz 14 kolega.

- Sigurna sam da ću učiniti nešto dobro za Europsku uniju pa tako i za Hrvatsku - kazala je Šuica te je nadodala da je ova pozicija bila dio dogovora. 

- Ovo je upravo ono što je Hrvatska htjela. To nam je važno. Demografija je problem ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama Europske unije. Moramo vidjeti kako pomoći na način da ljudi ostanu tamo gdje su rođeni i gdje im je domovina. U prvoj polovici mandata time ćemo se intenzivno baviti. Otići ću u sve zemlje Europske unije. Bavit ću se i budućnošću Europske unije, želimo građanima približiti njezine vrijednosti. Želimo da građani što više percipiraju na izborima - poručila je Šuica. 

Pokretanje videa...

01:10

Šuica je u središnjem Dnevniku HRT-a zahvalila premijeru Andreju Plenkoviću, jer je, kako kaže, on bio taj koji je sudjelovao u pregovorima.

- Bio je jedan od glavnih pregovarača za izbor gospođe Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. On je taj koji je stavio točku demografije na dnevni red, odnosno za agendu Vijeća Europe. Komisija je također svhatila o čemu se radi. Naime, to je veliki problem u EU-u, a posebno u srednjoj i istočnoj Europi - kazala je Šuica.

Objasnila je da su svi povjerenici, pa i ona, dobili pismo s konkretnim zadacima predsjednice Von der Leyen u kojem piše što se treba raditi.

- Očekuje se da će se u prvih šest mjeseci napraviti pregled situacije, istraživanje, koje će pokazati kakvo je stvarno stanje u svim državama EU-a. To će biti baza temeljem koje ćemo određene korake poduzeti - istaknula je.

Dodaje da je demografska promjena zaista problem te da je povezana s demokracijom i participacijom, odnosno sudjelovanjem građana u demokratskim procesima, a i s vjerom građana u demokratske institucije.

- To je ono što mi je zadatak u ovom petogodišnjem razdoblju - približiti građanima Europske unije europske ideje, ali ih i osnažiti u demokratskim procedurama i procesima, kazala je za HRT.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...