Obavijesti

News

Komentari 1

Dubravku Vrgoč su razriješili, nova intendantica HNK-a u Zagrebu bit će Iva Hraste-Sočo

Dubravku Vrgoč su razriješili, nova intendantica HNK-a u Zagrebu bit će Iva Hraste-Sočo

Dubravka Vrgoč, Iva Hraste-Sočo i Damir Medvešek bili su kandidati za novog intendanta/intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

VIDEO

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u srijedu zbog isteka mandata razriješili su intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravku Vrgoč. Vrgoč prestaje biti intendantica s danom 31. kolovoza 2022. godine.

Na njezino će mjesto od 1. rujna 2022. doći Iva Hraste-Sočo.

Podsjetimo, kandidati za novu intendanticu/novog intendanta su bili dosadašnja intendantica Dubravka Vrgoč, posebna savjetnica ministrice kulture i medija Iva Hraste-Sočo te likovni umjetnik Damir Medvešek, koji je zaposlen kao majstor slikar u slikarnici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Obuljen Koržinek: HNK-u Zagreb potreban je novi početak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana je u ponedjeljak Iva Hraste Sočo u, po riječima ministrice Obuljen Koržinek, uskoj utrci u kojoj je prevagnula potreba za zaokretom u upravljanju i svježim početkom.

"Naša je odluka u prvome redu vođena jednom potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju, i da ponovo kazališne teme budu u fokusu javnosti a ne one koje su se zadnjih godina nametale", rekla je Obuljen Koržinek novinarima u ministarstvu.

Hraste Sočo odabrana je natječajem na koji se javilo troje kandidata, od čega su dva programa, Ive Hraste Sočo i Dubravke Vrgoč, kako je rekla, u cijelosti zadovoljila i opsegom i sadržajem, ponudivši sveobuhvatan program s vrlo dobrim prijedlogom kako naslova, tako i međunarodne suradnje te razvoja publike.

No, nakon krize upravljanja koja je pogađala HNK Zagreb tijekom proteklih godinu dana, vođena potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem, ministrica je odlučila na mjesto intendanta u idućem razdoblju predložiti Hraste Sočo "kao osobu koja ima iskustva i u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća".

"Ja se nadam da će joj to iskustvo pomoći da u tom mandatu donese neke potrebne promjene u upravljanju", kazala je Obuljen Koržinek.

Svoj je prijedlog najprije uputila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Kako se on nije u zakonom propisanom roku očitovao, stekli su se uvjeti da ministarstvo predloži Vladi svoju kandidatkinju.

Na pitanje novinara što je prevagnulo u odluci, s obzirom da su oba programa – i Vrgoč i Hraste Sočo – podjednako valorizirana, ministrica je ponovila kako su oba rađena s puno promišljanja o repertoarnoj politici nacionalnog kazališta, a da je ključna u odlučivanju bila očita potreba za promjenom u upravljanju.

"Kao što smo napisali u našem mišljenju i prijedlogu Vladi, zaista smatram da oba programa svojim i opsegom i pristupom i pogledom na budući razvoj kazališta u potpunosti zadovoljavaju ono što se očekuje od intendanta. Iz programa je bilo jasno da će se nastaviti s dobrom praksom i postavljanja hrvatskih autora i međunarodne suradnje i poticanja koprodukcija, dakle svega onoga da bi se HNK u Zagrebu zadržalo na mjestu na kojem jest, te i dalje razvijalo i unaprijedilo na dobrobit i umjetnika i publike", rekla je Obuljen Koržinek.

"Međutim, ostaje činjenica da je narušeno povjerenje, da postoje određeni problemi u upravljanju. U prvom redu, vodila nas je potreba da donesemo jedan novi pristup upravljanju", dodala je.

Upitana da komentira špekulacije da je Iva Hraste Sočo čitavo vrijeme njezin favorit, ministrica je istaknula kako je podjednako blisko surađivala i s Vrgoč i s Hraste Sočo, a obje su se dokazale i na svojim prethodnim poslovima i na poslovima koje su obavljale u trenutku kada su se kandidirale.

Dodala je kako je vrlo aktivno od početka pratila rad Dubravke Vrgoč te joj je bila podrška u trenucima kada je doživljavala neprincipijelne kritike i lažne optužbe, smatrajući da je u svojem radu pokazala ogroman iskorak s HNK-om Zagreb "i u programskom i u financijskom smislu".

Mandat intendantice Vrgoč završit će 31. kolovoza 2022. godine, a mandat Hraste Sočo počinje 1. rujna.

Ministrica je izrazila nadu da će Dubravka Vrgoč nastaviti nakon ove još jedne godine koja je pred njom uspješno graditi svoju karijeru na nekom drugom mjestu, te istaknula kako se jednako tako nada i vjeruje da će Iva Hraste Sočo započeti mandat trudeći se da nastavi ovaj pozitivni trend i dobar razvoj kazališta kojem smo svjedočili u prošlim godinama.

Kratko komentirajući aktualnu situaciju s pandemijom, ministrica Obuljen Koržinek također je naglasila kako ne smatra da bi trebalo doći do zatvaranja kulturnih institucija, te kako vjeruje da će novi instrument dodatnog korištenja covid potvrda i testiranja doprinijeti da se nastavi normalno s radom.

"Naša je poruka, iz ovog ministarstva i iz Vlade, da je jedni način da se naš život nastavi koliko toliko na normalan način da se što više naših građana cijepi", poručila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina