News

Komentari 133

Dubrovnik u srpnju imao samo 53 posto noćenja iz dobre 2019. Ali su sretni - dolaze im bogati

Dubrovnik u srpnju imao samo 53 posto noćenja iz dobre 2019. Ali su sretni - dolaze im bogati

"Grodu" je godina puno bolja od lanjske - 152 posto više dolazaka i 131 posto više noćenja nego u srpnju lani, no u odnosu na 2019. je upola lošije

Svaka medalja ima dvije strane pa tako i dubrovačka, turistička. Dok je cijela Hrvatska u srpnju ostvarila 80 posto noćenja iz srpnja 2019., Dubrovnik ih je zabilježio tek 53 posto, kao i polovicu turističkih dolazaka. U “Grodu” kažu da im se događa - renesansa, zadovoljni su. 

Njihov turizam ovisi o avionima i kruzerima, i nije nikakvo čudo da u srpnju bilježe lošije rezultate od ostatka države. Lako se Istri oporaviti, kažu Dubrovčani, kad im turisti dolaze autima, dok su njima tek u srpnju krenuli direktni letovi sa SAD-om, osam linija tjedno, kruzeri pak stižu na kapaljku. No već su jučer, pokazuju podaci e-visitora, bili na 78 posto noćenja iz 2019. 

Dubrovnik: Visoke temperature ne sprječavaju turiste razgledavanju


- Nije broj noćenja ključan nego prihodi, a oni će pokazati dobre rezultate. Znat ćemo ih u listopadu. Promijenio nam se profil gostiju - oni koji više troše sad nam radije dolaze, prije nisu željeli zbog prenapućenosti. Kuće s bazenima su pune, Rusi u njima ostaju po mjesec dana. Općenito smo, nakon deset godina, vratili rusko tržište, Rusi ‘dižu’ sad i veći avion za Dubrovnik, sa 180 na 300 sjedala, zadovoljno govori dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Dubrovnik nije spuštao cijene, restorani i kafići su mu puni, i gradonačelnik vjeruje da će kolovoz dostići onaj iz 2019., makar velika tri dubrovačka nisu niti otvorena. Razlog tome je manjak radne snage, a ne lošiji booking, smatra Franković. Sezonu, dodaje, spašavaju i Poljaci, i to imućniji njihovi gosti, koji također duže ostaju i puno više troše. 

Dubrovčani očekuju dobar rujan i listopad, vjeruju da će sigurno sustići one predpandemijske. Najviše gostiju koji su u Dubrovniku boravili tijekom srpnja bilo je iz SAD-a, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Poljske, Rusije, Ujedinjene Kraljevine, Nizozemske, Ukrajine i Austrije. Trenutno u Dubrovniku boravi 18. 804 turista, a najviše ih je iz Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Njemačke, SAD-a, Hrvatske, Poljske, Rusije, Nizozemske, BiH i Ukrajine.