Obavijesti

News

Komentari 110

Dug od 7,3 mil. kuna: Tvrtka Mate Granića pred stečajem

Dug od 7,3 mil. kuna: Tvrtka  Mate Granića pred stečajem
1

Konzultantsku tvrtku Magra d.d. bivši ministar vanjskih poslova osnovao je u travnju 2004. Ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke

VIDEO

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog Fine za pokretanje stečajnog postupka nad Magrom d.d., savjetničkom tvrtkom Mate Granića - bivšeg ministra vanjskih poslova, osnivača Demokratskog centra i posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 618 dana i u ukupnom iznosu od čak 7,31 milijuna kuna.

U prijedlogu Fine navodi se i da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tvrtka Magra d.d. ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Ističe se i da, osim navedenog, Financijska agencija nema druge podatke o imovini Granićeve tvrtke.

Granić tvrdi da nema osnova za stečaj jer su sve obveze te tvrtke u međuvremenu podmirene.

"Tvrtka Magra već duže vremena nije u blokadi, sve su obaveze podmirene i nikakvih razloga i uvjeta za stečaj nema”, rekao je Granić za Hinu. Pojasnio je i da se prijedlog Fine odnosi na postojeće stanje do 1. rujna 2015. a Granić ističe da je u međuvremenu podmirio sve obveze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Granić je Magru osnovao u travnju 2004. kao konzultantsku tvrtku kojoj su predmet poslovanja, između ostaloga, nekretnine, savjetovanje u poslovanju i upravljanju te promidžba, odnosno reklamiranje i propaganda.

Mjesec dana nakon osnivanja tvrtke Magra, protiv Granića i direktora Končara Darinka Bage Uskok je pokrenuo istragu zbog zbog navodnog primanja mita u otkupu dionica Končar trgovine. Prilikom Uskokova tajnog snimanja razgovora Mate Granić je navodno izgovorio “pola tebi, pola meni, pola Bagi” - rečenicu koja je, postala simbol političke korupcije u Hrvatskoj.

Nakon nekoliko dana provedenih u zatvoru u Remetincu Županijski sud u Zagrebu nije pokrenuo istragu protiv Granića i Bage, a tu je odluku kasnije potvrdio i Vrhovni sud.

Granić je bio i Uskokov svjedok protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Hypo banka, a na suđenju se otkrilo da mu je Sanader kao njegov zamjenik u Ministarstvu vanjskih poslova, još sredinom devedesetih ‘sredio’ kredit Hypo banke za izgradnju kuće od 300.000 maraka, a da tada Granić nije morao ni ‘ići u banku’. Tada je potvrdio i da je njegova konzultantska tvrtka s tom bankom 2005. potpisala ugovor koji je više puta bio produživan, a na temelju čega mu je za godinu dana bilo isplaćeno 200.000 eura.

Političar koji je zbog mirnoće i tihog glasa dobio nadimak ‘Očenašek’ bio je i svjedok obrane optuženih hrvatskih generala pred Haaškim sudom krajem 2009. a u središte pozornosti nakratko se vratio početkom ove godine kada ga je predsjednica Grabar Kitarović imenovala posebnim savjetnikom za upravljanje migrantskom krizom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina