Obavijesti

News

Komentari 40

Duh lovi gusare: Splićanin će krenuti u borbu protiv pirata

Duh lovi gusare: Splićanin će krenuti u borbu protiv pirata
3

Za ovo opasno zanimanje odlučio se jer dugo nije mogao naći posao s pristojnim primanjima. Duh čeka ukrcaj na neki od hrvatskih brodova kojima treba zaštita

VIDEO

Britanska tvrtka Offshore Marine Security zaposlila je Igora Duha (38) iz Splita. U tvrtki, koju su osnovali bivši marinci, prošao je obuku za zaštitu brodova od napada pirata.

Za ovo opasno zanimanje odlučio se jer dugo nije mogao naći posao s pristojnim primanjima. Duh sada čeka ukrcaj na neki od hrvatskih brodova kojima treba oružana zaštita od uljeza poput pirata iz Somalije.

- Radio sam prije u zaštitarskim tvrtkama. Bio sam u Iraku i Africi te na poslovima zaštite brodova od pirata u Adenskom zaljevu i Indijskom oceanu - govori Igor koji je u Južnom Sudanu bio u programu čuvanja stranaca.

U svibnju 2011. Igor je plovio kao naoružani zašitar na trgovačkom brodu s ukrajinskom posadom. Napali su ih somalijski gusari u Indijskom oceanu. Uspjeli su odbiti napad, a nakon toga je otišao na tečajeve antipiratske zaštite tvrtke za koju će sad raditi.

- Pojavili su se u zoru s dva glisera, naoružani mitraljezima, raketnim bacačima i kalašnjikovima. U pozadini ih je čekao veći matični brod. Počeli su pucati, a mi smo im uputili hice upozorenja. Povukli su se jer su vidjeli da je brod pod oružanom zaštitom. Tada nisam razmišljao o strahu. Nemate vremena, mislite samo kako da obavite posao i sačuvate živote ljudi - prisjeća se iskusni Splićanin.

Pojavili su se u zoru s dva glisera, naoružani mitraljezima, raketnim bacačima i kalašnjikovima. U pozadini ih je čekao veći matični brod

Pojašnjava kako se svaki put oglasi alarm čim su brod i posada u opasnosti. Glavnu ulogu tada preuzima naoružani tim u kojem je bio i Igor Duh.

- Posada se spušta na sigurno u brodsku utvrdu. Naoružani tim uz zapovjednika broda, koji je nadležan za navigaciju, ostaje na mostu štititi brod pod svaku cijenu - opisuje nam akciju Igor.

Ističe kako za sve postoje stroge procedure u slučaju piratskog napada. Dodaje kako je najbolje riješiti problem bijegom od opasnih pirata, ali brod mora u tom slučaju imati visoku palubu i brzo ploviti.

- Nikad ne bih preporučio brodaru da ide u opasna područja bez oružane pratnje jer su pirati sve domišljatiji - objasnio je Duh, odnedavno i konzultant Offshore Marine Security u Hrvatskoj.

Samo u ožujku u svijetu je zabilježeno 47 napada na brodove. Tri su broda oteta, a somalijski gusari u zatočeništvu drže pet plovila i 60 pomoraca. Iz Sindikata pomoraca Hrvatske kažu da među zatočenima nema Hrvata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...