Obavijesti

News

Komentari 0

Đukiću 10 godina zatvora za Peruću: 'Svjedoci nemaju razlog lagati jer su bili na vašoj strani'

Đukiću 10 godina zatvora za Peruću: 'Svjedoci nemaju razlog lagati jer su bili na vašoj strani'
2

Prije godinu dana Vrhovni sud je srušio presudu po kojoj je general-major JNA Borislav Đukić dobio devet godina zatvora zbog ratnog zločina, Županijski sud u Splitu danas ga je nepravomoćno osudio na 10 godina

VIDEO

Prije dvije godine, umirovljeni bivši general-major JNA Borislav Đukić (72), osuđen je na devet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Đukićevi odvjetnici žalili su se Vrhovnom sudu koji je prije godinu dana srušio tu presudu, a u ponedjeljak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. 

Split: Izrečena presuda Borislavu Đukiću za ratni zločin

'Ugrožavanje 50 000 života'

Borislava Đukića se tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane Peruća s 30 tona eksploziva, što je prouzročilo direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna DEM. Iako oštećena, brana je izdržala naporima djelatnika HEP-a koji su nasipanjem spriječili nastajanje udarnog vala vode i poplavu područja nizvodno od Peruće, što bi ugrozilo živote najmanje 50 tisuća ljudi.

Drugom presudom je dio te originalne optužnice ‘ispao’, izbačen je Mladić te više ne stoji da bi Đukić planirao rušenje brane, već da je ‘samo’ izvršitelj. U svojoj obrani je negirao bilo kakvu odgovornost,  te tvrdi da bi za rušenje brane bio potreban nuklearni udar ili puno više eksploziva. Sudac Dinko Mešin nije prihvatio njegovu obranu te ga je osudio za ono za sto smatra dokazanim.

– Nema dokaza da ste sudjelovali u planiranju rušenja brane. Međutim, svjedoci vas postavljaju na to mjesto, a posebno jedan svjedok koji kaže kako ste ga nazvali i rekli da ‘kamion mora proći na Peruću i ništa ga ne smije zaustaviti’. A to su svjedoci na vašoj strani koji nemaju razloga lagati protiv vas. Bili ste jedan od glavnih zapovjednika, a iako je bilo ratno stanje, nije bilo razloga da se uništavaju civilni ciljevi, pogotovo ne objekta poput brane Peruća čije bi potpuno rušenje izazvalo katastrofu nizvodno i potpuno uništenje gradova i mjesta s 50 tisuća stanovnika. Bilo je časnika u vašoj vojsci koji su odbili naređenja jer nisu htjeli sudjelovati u rušenju Hrvatske - rekao je u obrazloženju presude sudac Mešin, podsjetivši ga na crnogorskog admirala Vladimira Barovića, koji je u Visu počinio samoubojstvo odbivši uništavati RH.

Zapovjedio je rušenje Peruće: Đukić dobio 9 godina zatvora
Zapovjedio je rušenje Peruće: Đukić dobio 9 godina zatvora

U presudu su uračunate i olakotne okolnosti: životna dob i obiteljske prilike, dok je sam cilj rušenja svrstan u otegotnu okolnost. 

Odvjetnik Željko Ostoja smatra da se presuda temelji na iskazima tri svjedoka, od kojih je jedan ‘prepoznao glas osobe koju nikad nije upoznao’ te najavio nastavak pravne borbe, naglasivši kako bi general Đukić po svim međunarodnim konvencijama u ponoć i jednu minutu trebao biti slobodan čovjek te im je prioritet upravo odluka o produljenju istražnog zatvora.

 - Da je optuženi htio srušiti branu, on bi to i napravio, to bi trebalo biti jasno svakome – rekao je odvjetnik Ostoja, prenosi Damlacijadanas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca