Obavijesti

News

Komentari 178

Duspara: Kasni nalaz vode, što krijete? Ćorić: Destruktivni ste

Duspara: Kasni nalaz vode, što krijete? Ćorić: Destruktivni ste
12

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara na vodocrpilište Sikirevci stigao je samoinicijativno te ministru Ćoriću uputio nekoliko neugodnih pitanja. Navodno je bilo i povišenih tonova

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je na vodocrpilištu u Sikirevcima novinarima rekao da su na mjestu istjecanja naftnih derivata na zapadnom ulazu u Slavonski Brod poduzete određene mjere sanacije, ali da je prioritet bio spajanja Broda na sustav u Sikirevcima kako bi građani dobili pitku vodu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Nakon što su u subotu građani Slavonskog Broda i pet okolnih općina ostali bez pitke vode jer je slavonskobrodsko vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima, u ponedjeljak ujutro počelo je spajanje brodskog sustava na vodocrpilište u Sikirevcima, čemu je nazočio i ministar Ćorić s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nije bio pozvan da s ministrom nazoči početku radova pa je došao na vlastitu inicijativu, piše SB plus. Na upit novinara ljutito je reagirao ističući kako je neprimjereno da se o Slavonskom Brodu razgovara bez predstavnika Grada.

- Mada nas niste zvali, u Sikirevce smo došli zbog zabrinutosti izostankom trećeg nalaza kakvoće vode. Zabrinuti smo jer ispitivanje nije uspjelo u Zavodu za javno zdravstvo Hrvatske u Zagrebu. Navodno, zbog kvara na instrumentima, kad su počeli ispitivati koncentraciju ugljikovodika u vodi s Jelasa, proces je nastavljen u Zavodu za javno zdravstvo Grada Zagreba. Međutim, nalaza nema već dva dana. Zašto ih nema? Krijete li nešto od Brođana? - pomalo neugodan bio je Duspara tim i sličnim pitanjima koje je uputio ministru.

- Vi ste gradonačelniče destruktivni. Mi ovdje raspravljamo o priključenju Broda na sikirevačko vodocrpilište, a vi izlazite u javnost s insinuacijama o uzroku onečišćenja vode bez dokaza - navodno je Tomislav Ćorić, ministar energetike također odlučno i s visine, odgovorio Duspari.

- Dozvolite da posljednjih dana nismo bili toliko usredotočeni na to, koliko na problematiku spajanja vodovodnog sustava na Sikirevce kako bi građani Slavonskog Broda dobili čistu pitku vodu i normalno nastavili živjeti svoje živote - istaknuo je ministar Ćorić dodajući da će novonastala situacija na neko vrijeme usporiti realizaciju projekta priključenja rafinerije u Bosanskom Brodu na hrvatski plinski sustav.

Brođani bez vode: 'Za trajno rješenje proći će više mjeseci'
Brođani bez vode: 'Za trajno rješenje proći će više mjeseci'

- Priključenje Broda na Sikirevce je problem kojeg Hrvatske vode godinama rješavaju na štetu Grada Slavonskog Broda, ali sad je prioritet zdravlje ljudi i sanacija onečišćenog tla u kojeg, najvjerojatnije, i dalje curi benzin iz oštećenog produktovoda - nastavio je Duspara povišenim tonom. 

Duspara: Pokušalo se zataškati

- Problem se ne rješava u cijelosti, to je igra HDZ-a. Nek se stide i župan (Danijel Marušić, HDZ) i saborski zastupnik ( vlasnik vodoprivredne tvrtke Brodska Posavina Pero Ćosić, HDZ), koji će danas dobiti još jedan milijunski posao. Građani Grada Slavonskog Broda to sve ispaštaju. Što je sa sanacijom? Trebala je započeti 28.ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obimu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena -  izjavio je Duspara.

Ustvrdio je da se slučaj pokušao zataškati. 

- Sva njihova nastojanja da se ovo zataška onemogućavaju nalazi koji pokazuju da smo imali čistu vodu (nalazi od 19. i 20. veljače). O pokušaju zataškavanja govore i njihove tvrdnje da je isticanje iz produktovoda moglo krenuti prije 15 godina - rekao je Duspara koji od  petka proziva nadležne inspekcije da nisu kvalitetno obavile nadzor na mjestu isticanja naftnih derivata iz produktovoda.

Nakon što je na površini iznad produktovoda u srijedu zamijećena prisutnost naftnih derivata, tvrtka Crodux energetika pokrenula je sanaciju onečišćene zone. U svom priopćenju ustvrdili su da je ondje isteklo 150-200 litara derivata, a tom količinom za sada barata i inspekcija zaštite okoliša.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara tvrdi da, uzimajući u obzir područje koje je zahvaćeno onečišćenjem, količina istečenih derivata mora biti znatno veća. Duspara je u svojim izjavama procijenio da se radi o nekoliko desetaka tisuća litara naftnih derivata, te da provedeno skidanje desetak centimetara travnatog pokrova nije učinkovita mjera sanacije onečišćenog područja.

Kako bi se utvrdile sve okolnosti tog incidenta, Grad je podnio i kaznenu prijavu. U nedjelju kasno navečer Brodsko-posavska policijska uprava oglasila se priopćenjem u kojem navode da slučaj istražuju od samog početka, te da istraga ide u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Sikirevčani zabrinuti: 'Nitko nas ne pita'

Dok se vinkovački i slavonskobrodski vodovodi prepucavaju oko prava na vlasništvo i eksploataciju vode u Sikirevcima, a time i dobiti od prodaje vode, načelnik općine Josip Nikolić kaže da Sikirevčane nitko ništa ne pita i da oni od regionalnog vodovoda koji je u njihovom selu nemaju nikakvu korist, već samo štetu.

Kada uskoro područje bude proglašeno vodozaštitnom zonom, to će im postati prava noćna mora jer se više neće moći baviti poljoprivredom (herbicidi i zaštitna sredstva), stočarstvom (farme i gnojnice), a apsurdno je da i sada, iako se već tu crpe enormne količine vode, nitko ne postavlja pitanje o mjesnoj kanalizaciji i septičkim jamama koje su nadomak zdenaca.

Crodux: Nemoguće da smo mi odgovorni za taj incident

Ekološki incident na zapadnom ulasku u Slavonski Brod izbio je u srijedu kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog cjevovoda koji vodi prema rafineriji u Bosanskom Brodu. Pri ispitivanju je pukla cijev. U Croduxu se ograđuju od optužbi da su oni odgovorni za zagađenje vode.

- Nemoguće da smo mi odgovorni za taj incident i da se to dogodilo zbog nas. Izlilo se oko 150 litara benzina, a vodocrpilište je kilometrima dalje. Prema tome, jedno s drugim nema veze - kratko nam je prokomentirao Ivan Čermak, vlasnik Croduxa.

Ministar Ćorić je prije nekoliko dana priznao da je Crodux cijev tlačio sa svega 1,8 bara, što je ravno tlaku u centralnom grijanju.

- Pri ispitivanju novih cijevi primjenjuje se tlak od 25 do 50 posto veći od maksimalnog dopuštenog radnog tlaka cjevovoda. Tlak se, uz poznavanje kvalitete materijala od kojih su cijevi izgrađene, poznavanje debljine stijenke, vanjskog promjena cijevi i trase cjevovoda, vrlo jednostavno odredi - tvrdi Katarina Simon s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Dodaje da je u ovom slučaju u obzir trebalo uzeti i stanje cjevovoda, s obzirom na to da se već godinama ne koristi. Uz to, kaže da je vjerojatno bilo upitno nalazi li se u cjevovodu nafta, benzin ili neki drugi produkt.

- Realno bi bilo primijeniti bitno veći tlak ispitivanja od 1,8 bara, ali ako je ispitivanje produktovoda provedeno pod tim tlakom, ne vjerujem da je onečišćenje vode posljedica ispitivanja - smatra Katarina Simon.

Đuroković: Iskoristit ćemo sva sredstva iz EU fondova za vodno gospodarstvo

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u ponedjeljak na vodocrpilištu Sikirevci da je Hrvatska do sada iskoristila 5 do 6 posto sredstava iz EU fondova namijenjenih za vodno gospodarstvo, naglasivši kako očekuje da će sva sredstva biti iskorištena do 2023. kada završava financijsko razdoblje predviđeno za trošenje dodijeljenih sredstava.

"Na razdjelu za komunalnu vodnu  infrastrukturu je milijardu i pedeset milijuna eura. Do sad smo realizirali 5 do 6 posto. Programsko razdoblje je u tijeku i traje do 2023. godine. Odobrili smo i započeli 26 projekata, devet projekata je na odobrenju i bit će odobreni za  mjesec dana. Doći ćemo do 94 posto vrijednosti alokacije odobrenih radova. Nakon toga slijedi javna nadmetanja. Nadamo se da neće biti previše žalbi i da ćemo omogućiti početak radova", izjavio je novinarima  Đuroković u Sikirevcima u Brodsko-posavskoj županiji.

Dodatno na raspolaganju 150 milijuna eura sprečavanje katastrofa

 Podsjetio je da je Hrvatskoj dodatno na raspolaganju i 150 milijuna eura za potrebe sprečavanja katastrofa, obrana od poplava.

  "I tu smo već krenuli. Evo, radi se već na području županjske Posavine na dvije dionice. Raspisan je i natječaj za 160 milijuna kuna. Imamo namjeru rekonstruirati 200 kilometara nasipa od Nove Gradiške do državne granice sa Srbijom. To je ukupne vrijednosti od 50 milijuna eura. Ne sumnjam da ćemo do 2023. godine iskoristiti sva sredstva.", rekao je Đuroković.

 Ove podatke komentirao je i u ponedjeljak u Sikirevcima i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističući da bi dinamika korištenja sredstava bila bolja da se u ranijem razdoblju intenzivnije pristupilo pripremi projekata.

 Novinare je zanimalo kakva je trenutna situacija na područjima koja su u ožujku bila ugrožena visokim vodostajima.

 "Ovo je bio nesvakidašnji hidrološki događaj kojem smo svi zajedno odoljeli zahvaljujući suradnji svih službi. Svima upućujem poruku da trebamo više vjerovati u naše sustave i nas same. I na taj način ćemo bolje izaći iz svih potencijalnih katastrofa", rekao je Đuroković.

 Novinari su od Đurokovića zatražili da komentira neke ocjene kako je visoki vodostaj Save dijelom i posljedica zabrane eksploatacije šljunka s hrvatske strane, dok bosanskohercegovačka strana kontinuirano eksploatira šljunak i pijesak.

 "Ne mislim da je uzrok nevađenje nanosa iz korita. Ono dijelom može biti problem na pojedinim mjestima gdje može izazvati uspor. Tu imaju mogućnost Hrvatske vode i Agencija za vodne putove da uklone višak nanosa. To ćemo i činiti. Generalno ne možemo reći da su nanosi uzrok ovih iznimno visokih vodnih valova. Prije svega riječ je o ekstremnim hidrološkim događajima", ocijenio je Đuroković.

Slavonski Brod nadlijetao helikopter

Slavonski Brod je u ponedjeljak oko 15 sati duže vrijeme, nadlijetao helikopter, točnije njegov sjeverni dio, južne padine Dilja oko Slobodnice, gdje je i mjesto akcidenta koji se dogodio u srijedu 28. ožujka 2018. na produktovodu kojeg je ispitivala tvrtka Crodux. Prema dostupnim informacijama helikopter je poletio iz Zagreba i njegov let je zabilježen na stranicama Flightradar 24.

U utorak s radom počinju vrtići...

Stabilna situacija opskrbe građana s pitkom vodom;  zajednički stožer Grada i županije traži odgovore od nadležnih institucija o zagađenju vode i sanacije onečišćenog tla
Za građane Slavonskog Broda i općine Podcrkavlje, Bukovlje, Brodski Stupnik, Sibinj, Bebrina i Oriovac tijekom posljednja dva dana osigurana je pitka voda iz državnih zaliha uz pomoć mobilnih cisterni i spremnika za vodu te je situacija po tom pitanju stabilna. Tako je pitka voda osigurana za sve mjesne odbore, osnovne škole, dječje vrtiće, dom zdravlja, i Opću bolnicu“ jedna je od poruka sa današnje sjednice zajedničkog stožera Grada i Županije. 
Naime, sutra s radom započinju gradski dječji vrtići, a  već su osigurani spremnici ispred zgrada dječjih vrtića koji će do kraja večeri biti napunjeni vodom. Isto tako, osigurani su spremnici i za gradske osnovne škole s čijim će se punjenjem pričekati do sljedećeg tjedna s obzirom na to da tada završavaju školski praznici te škole započinju s radom. Isto tako osigurat će se pitka voda za srednje škole na području grada i visokoobrazovne školske ustanove.
 Iako je gradonačelnik Mirko Duspara danas od svih nadležnih institucija zatražio žurne odgovore o zagađenju vode i sanaciji onečišćenog tla, to je danas odlučio učiniti i Stožer zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda zajedno sa Stožerom zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije.
Tako je žurno zatraženo izvješće od tvrtke AEKS d.o.o koja za Crodux plin izvodila radove na sanaciji na mjestu izlijevanja nafte kod produktovoda Slobodnica. Tvrtka AEKS d.o.o. mora dostaviti detaljne informacije o tome što je učinjeno na sanaciji, koliki je opseg obuhvaćen radovima sanacije te koja se količina zemlje uzela za analizu te gdje je odvezena na ispitivanje. Isto tako, traže se rezultati analize tla kako bi se utvrdilo s čim je zemlja na mjestu ekološkog incidenta onečišćena, je li to nafta ili naftnim derivatima.
Od Plinacra koji je vlasnik produktovoda te koji je nadzirao izvođenje svih radova sanacije također se traži se izvješće o tome kada je krenula sanacija onečišćenog tla, tko ju je izveo i koji su radovi izvedeni.
S obzirom na razmjere ekološke katastrofe u kojoj građani Slavonskog Broda i okolice nisu u mogućnosti koristiti vodu niti za piće niti za kuhanje, postavlja se pitanje i vremena kada će to moći ponovo činiti. Stoga je, današnji zajednički stožer civilne zaštite odlučio uputiti zahtjev Hrvatskim vodama za oslobađanje od svih državnih nameta na računima za vodne usluge.
Dosad iz Zavoda za javno zdravstvo nisu stigli rezultati ispitivanja uzorka vode uzetih jučer 1. travnja i od danas 2. travnja 2018. , no pretpostavlja se da nema značajnih razlika od jučerašnjih mjerenja kada su koncentracije ugljikovodika u vodi iznosile između 400 i 880.
Isto tako, zajednički stožer zatražit će od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da se građane i Grad izvijesti o tijeku istrage, odnosno o tome što je poduzeto i koji su eventualno rezultati istraživanja s obzirom na već podnesenu kaznenu prijavu protiv osumnjičenika za teško kazneno djelo protiv okoliša te opće sigurnosti i dovođenja u opasnost života građana grada Slavonskog Broda. 
Kako je već poznato, zbog ekološke katastrofe uslijed koje je zagađena voda u Slavonskom Brodu i okolici, Grad Slavonski Brod podnio je Županijskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv tvrtke Crodux plin i njegovih izvođača radova na sanaciji.
Grad Slavonski Brod i dalje će pravovremeno obavještavati građane o svim novim informacijama te ih pozivamo da prate obavijesti i na službenim Internet stranicama Grada, priopćio je Slavonski Brod. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag