News

Komentari 1

Duterte traži da se izvanredno stanje produži na godinu dana

Duterte traži da se izvanredno stanje produži na godinu dana

Objašnjava da je produženje izvanrednog stanja nužno u južnoj trećini zemlje kako bi se zaustavila islamistička pobuna, ali i suočilo s rastućom prijetnjom koju predstavlja komunistička gerila

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zatražio je u ponedjeljak Kongres da produži do kraja 2018. izvanredno stanje proglašeno na jugu filipinskog otočja protiv islamističkih i komunističkih pobunjenika.

U pismu parlamentarcima, koje je objavio njegov kabinet, šef države objašnjava da je produženje izvanrednog stanja nužno u južnoj trećini zemlje kako bi se zaustavila islamistička pobuna ali i suočilo s rastućom prijetnjom koju predstavlja komunistička gerila.

"Tražim od Kongresa da produži proglašenje izvanrednog stanja i ukine privilegij pozivanja na osobnu slobodu na čitavom otoku Mindanau tijekom godinu dana počevši od 1. siječnja 2018.", piše u tom tekstu.

Predsjednik je nametnuo izvanredno stanje na Mindanau, otoku s 20 milijuna stanovnika, u svibnju zbog pobune džihadista Islamske države u gradu Marawiju.

Najčitaniji članci